Ett litet äppelträd har vi planterat! Ett Aroma fick det bli. Tidigare har vi ett Transparent Blanche och ett Oranie. Nu har vi alltså äpplen för hela säsongen (förutom vinterfrukt).
Äpplen är ju gott i alla former men min favorit är smulpaj med vaniljsås. Jag brukar göra en helt vanlig smulpaj fast ändå lite annorlunda. Receptet kommer från min mamma och innan det från hennes mamma. Den blir mycket godare än de i vanliga kokböcker eftersom man häller på en sockerlösning på äppelbitarna. Pajen blir sötare, mosigare och täcket knäckigare!
Till en liten paj:
100 g smör
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
Mosa ihop allt till en smulig deg.
Skär äpplen (ca 8-10 st, Transparent Blanche är perfekta men andra sorter duger också förstås).
Lägg äpplena i en pajform.
Häll över 3/4 dl vatten blandat med 1/2 dl socker.
Lägg på smuldegen.
Gräddas i 15 minuter i 225 grader.
Vaniljsås:
0,5 dl mjölk
1-2 msk socker
3,5 msk gammeldags marsansås
Sjud tills såsen tjocknar under vispning.
Låt såsen kallna i kylskåp och tillsätt 0,5-1 dl vispgrädde innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar