söndag 23 september 2012

Rysk afton och lite körsbärssaft!

I går kväll hade vi ryskt tema på maten. Blinier till förrätt - uppskattat av nästan alla!


 Gulasch till huvudrätt (ok då, inte ryskt men Ungern ligger ju i alla fall österut!).


Gulasch:

2 rödlökar
2 msk smör
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
0,5 msk mald kummin
1 tsk mejram
1 tsk rivet citronskal
1 klyfta pressad vitlök
600 g grytbitar av nötkött
vatten + buljongtärning
2 gröna paprikor

Skala och hacka löken grovt. Fräs den mjuk i stekgrytan.
Tillsätt paprikapulver, kummin, mejram, citronskal, vitlök och tomatpuré.
Ansa köttet. Lägg i grytan och rör om. Häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och läg gi en buljongtärning.
Koka i ca 1 timme.
Kärna ur paprikan och skär i grova bitar. Låt koka med ytterligare 15 minuter.

Servera med nockerln:

2 ägg
4 dl vetemjöl
2 krm salt
1,5 dl  vatten

Slå ägg, mjöl, salt och vatten till en lös smet.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten.
Ta upp smet med vattensköljd tesked och fös ner smeten med anna tesked i det kokande vattnet.
Klickarna sjunker till botten och kommer upp när de när de är klara.
Ta upp med hålslev.
Värm dem före servering genom att fräsa dem lätt i matfett i en panna.

Rysk kolatårta till efterrätt! Uppskattad av alla barn utom ett! Vi vuxna tyckte också om den men den måste ätas i smala bitar - söt och mäktig!


Rysk kolatårta:

Tårtbotten:

3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl ljummet vatten

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt det andra och häll i smord och bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

Chokladsmörkräm:

100 g smör
2, msk florsocker
2 msk kakao
1 äggula

Blanda allt.

Kolakräm:

3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 tsk ättikssprit
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Koka grädde, socker, sirap och ättikssprit tills den har fått en sirapsliknande konsistens, ca 30 minuter.
Lägg i vaniljssocker och smör och låt svalna.

Skär tårtbottnen i tre delar och lägg chokladsmörkräm i första lagret, kolakräm i det andra och kolakräm ovanpå också. Garnera med finhackade hasselnötter.

 Vi hann också göra körsbärssaft!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar