fredag 14 september 2012

Farmors äppelkaka!

Äppelkaka passar bra en regnig fredag! (Ok då, jag gjorde den i går, en vanlig torsdag! )

Den här varianten är min farmors. Precis som med mormors äppelpaj är det här en helt vanlig sockerkaksäppelkaka men ändå inte. När den är gräddad häller man på smält smör och den blir saftigare och helt enkelt godare än vanligt!


Skala 2-3 äpplen och skär dem i klyftor.
Lägg dem i en skål med socker och kanel och rör runt lite.
Rör 2 msk smör (ca 30 gram) mjukt med 1, 5 dl socker.
Blanda i 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1,5 dl gräddmjölk.
Rör till en smidig deg.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform. (I ursprungsreceptet ska man smöra och bröa en stekpanna eller form)
Lägg i smeten.
Fördela äpplena över.

Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. (prova med sticka)

När den är färdig häller man över varmt, skirat smör. (2-3 msk)
Strö över socker medan kakan är varm.

Servera som de är eller med vispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar