Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 7 september 2012

Att sluta med blöja - del 2

Att sluta med blöja är en lång process som handlar om att barnet ska bli medvetet om sin egen kropp, kunna tyda dess signaler och så småningom medvetet kunna kontrollera signalerna. Innan jag fick mitt första barn talade mamma om att det var viktigt att låta spädbarn "lufta sig" ofta. Det hade hon hört av sin mamma som antagligen hade hört det av sin osv. Den lilla bäbisen behöver alltså få ligga utan blöja flera gånger om dagen. Det här hade nog med att göra att blöjorna inte var så bra förr i tiden och att barnen lätt kunde bli röda och få eksem. Och det är klart att det måste vara skönt att slippa ha blöjan på sig hela tiden hur effektiv och bra den än är. Förutom att det är skönt får barnet också tillfälle att lära känna sin kropp mer. Ofta kommer kisset när blöjan är av och då passar man på att säga "kiss" eller något annat ljud med "ssss-ljud" i. Barnet kommer att koppla i hop ljudet med känslan (fast det tar förstås sin tid!). När barnet börjar röra sig på marken brukar jag fortsätta att låta det vara utan blöja flera gånger om dagen.

När barnet lär sig krypa och hänger med var man än är brukar de intressera sig för toaletter. Om barnet har lust kan man låta det prova att sitta på toaletten i anslutning till att man själv är där! Någon gång kanske det kommer kiss och då blir man förstås glad och visar det. Om det inte kommer något visar man förstås ingen besvikelse. Det här handlar inte om träning utan om att låta barnet ta del av allt man gör!

När barnet är torr på morgonen - alltså inte kissar på natten - är det dags att vara lite mer noggrann. Enligt min erfarenhet blir barn torra på natten mycket tidigare än man kanske skulle kunna tro, ungefär vid 1 år. Vi brukar låta barnet kissa på toaletten direkt på morgonen. I början är det svårt för barnet att medvetet kunna kisssa men eftersom det inte kissat på hela natten går det lätt på morgonen och då kommer barnet att så småningom koppla ihop känslan med själva handlingen. På dagarna låter jag barnet gå utan blöja så mycket som det går och sätter det på toaletten emellanåt. Är det sommar kan man låta barnet vara utan  blöja i stort sett hela tiden. Det brukar också vara populärt att kissa på buskar och sånt! Barnet brukar så småningom signalera när det känner att något är på gång genom att kanske röra vid byxan och då är det förstås dags att gå på toa! Det är bra om man använder ordet "kissa" när man sitter på toa eller när man är på väg dit eftersom ordet kopplas till handlingen.

Det här låter som ett regelrätt "träningsprogram" men det är det inte. Det handlar egentligen bara om att låta barnet vara utan blöja och hjälpa det tolka kroppens signaler. Det är ingen snabb metod utan det tar många månader innan barnet blir torrt. Först kommer barnet att bli torrt därför att man som vuxen håller reda på när barnet behöver kissa. Sedan kommer barnet att alltmer visa eller tala om att det behöver gå på toaletten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar