Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 21 juni 2017

Sommarlovet...

...är för långt. Så sägs det några gånger varje år i juni i tidningarna. Det är alltid någon eller några...av olika politisk inriktning, som framför denna åsikt. Idag var det Eva Franchell som sa det. Sommarlovet är för långt. Och den här gången framfördes inte bara de vanliga anledningarna...
1. föräldrarna har bara 4-5 veckor ledigt och det är svårt att få ihop livspusslet.
2. det är orättvist att bara vissa barn får ha kul och åka utomlands medan andra portioneras ut på fritids och hos släktingar eller går runt och har trist hela sommaren.
3. barnen får för lite undervisningstid. De hinner inte lära sig allt de ska lära sig eftersom de inte är i skolan tillräckligt många veckor per år.

Nä, den här gången kom en ny anledning upp! Det är ju innovativt! Det går liksom framåt. Det är nämligen så att barnen hinner glömma bort mycket av vad de lärt sig under de 10 veckornas sommarlov. Detta gäller särskilt läsningen. Barnen i de  yngre årskurserna glömmer nästan bort hur man läser helt och hållet. De glömmer själva läskoden. Och när barnen kommer tillbaka till skolan måste lärarna slösa bort värdefull tid på att repetera allt de gjorde terminen innan.

Och det är ju synd. Det är synd att kunskaperna sitter så löst att de försvinner på 10 veckor. Kanske är det något fel på läsundervisningen om barnen hinner avkodas på 10 veckor kanske man kan få för sig att undra. Äh, det gäller att leta anledningar...Det gäller att få bukt med de sista resterna av det gamla samhället. När barn hade sommarlov och när mammor fanns hemma så det gick bra att ha det på det viset...njuta av sommarmånaderna, vara ute och ha det skönt, vila och leka och vem vet...ligga på en filt, på en badstrand och läsa, eller skita i det och lita på att har man väl lärt sig läsa så sitter koden där som en smäck! Men skon klämmer. Den världen är borta. Och sommarlovet är en sten i skon. Den retar och irriterar. Den påminner. Försvinner den, stenen, sommarlovet...då blir allt bra. Då blir vi alla, barn som vuxna, arbetshästar på riktigt. Då förstår vi på riktigt att vi liksom inte är hitkomna för att ha kul och njuta av sommaren. Vi är hitkomna för att arbeta, vara till nytta, göra vår plikt.

2 kommentarer:

  1. Hahaha... det var den absolut fånigaste anledningen jag har hört. Jag tänker som du - läsning är som cykling. När man kan så kan man. Och jag tror inte att man slutar läsa bara för att det är sommar! Även om man är hemma och ser på tv varje dag, ligger på stranden, är ute och leker eller vad man nu gör, så stöter man ju på skyltar och texter. Jag tror inte att man medvetet låter bli att läsa dem (eller försöka läsa) bara för att det är lov. Läsning är så basal. Däremot glömmer man ju lätt bort en massa andra ämnen man inte håller på med. Därför brukade vi ha lite lätt repetition när höstterminen började, så brukade det mesta komma tillbaka. Men nutidens skola och barn har kanske inte samma förmågor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar inte som om repetition är på modet i dagens skola! I språk till exempel gör man saker och ting bara en gång...man kan gå igenom starka verb i tyskan - en gång. Och sen ska man kunna det tydligen. Inte få några verb per vecka i läxa...inte jobba med dem kontinuerligt, inte testa genom läxförhör/prov...Min uppfattning är att det går mode i olika saker i skolan. Ibland är det läsning. Sen kan det bli mattekluringar. Tror att alla trevar och famlar efter någon slags lösning. Men ingen har någon aning om hur det ska gå till. Hur man bedriver studier är bortglömt. Men det här med sommarlov som alltid kommer på tapeten i juni, varje år...har nog andra anledningar...det gäller att tvätta bort alla spår av hemmatillvaro...det ska inte vara någon idé för föräldrar att behöva fundera över om man skulle trixa, gå ner i tid, avstå från arbete en tid...alla ska jobba. Så tror jag i alla fall. Frågan är väl hur man ska få tag på lärare till alla ungar som ska vara i verksamhet hela året runt. Det är ju redan nu svårt med rekryteringen. Eller så ska lärarna jobba mer. Det blir nog populärt!

      Radera