torsdag 19 november 2015

Vårdnadsbidraget ska äntligen bort!

Nu är det bestämt! Vårdnadsbidraget ska bort! Och ännu mindre valfrihet än förut för många. Mig spelar det ingen roll. Här där jag bor har man aldrig haft något vårdnadsbidrag. Det är en röd kommun som inte jobbar enligt de principerna fick jag reda på när jag frågade. Sen gillar jag inte det där med bidragstänket. Och gränser som sätts upp. Varför ska man just få 3000 kr? På vilket sätt är det rättvist jämfört med förskolesubventionerna föräldrarna som använder förskolan får - ca 10 000 k/mån och barn? 3000 kr är för lite för de flesta att leva på förresten. Och varför just 3 år? Varför har någon rätt att bestämma att barn ska få vara hemma i 3 år och inte 4 eller 5 osv? Det är väl föräldrarna som ska bestämma det trodde jag. Men det var i alla fall bra att fler barn fick chansen att vara hemma längre och att fler mammor eller pappor kunde få välja det som kändes rätt under en lite längre tid.

Men de som är emot att föräldrar, särskilt mammor, är hemma länge är glada. Annika Strandhäll och någon annan s-kvinna skriver att vb:

- går emot regeringens mål att öka antalet arbetade timmar
- låser fast kvinnor i gamla könsroller
- hindrar dem från att komma ut i arbetslivet
- hindrar barnen från tillgång till förskola
- hindrar barnen från pedagogisk verksamhet och fritidssysselsättning med lek och kompisar som barn behöver

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Är det här politik? Att lägga sig i vad andra människor ska tycka eller tänka. Att genom ekonomiska barriärer tvinga igenom sånt man själv tror på men som kanske inte alla andra tror på? Att gå rakt in i privatlivet, familjelivet och driva igenom något vissa tycker men andra verkligen inte?

Så här kan det ju också vara:

- Vissa kvinnor kanske vill vara fastlåsta i gamla könsroller.
- Vissa kvinnor kanske tycker att deras arbete med barn och hem är viktigare än arbetslivet. De kanske har många barn. Eller har höga ambitioner när det gäller sina barn.
- Vissa barn kanske inte trivs på förskola.
- Vissa föräldrar kanske inte tycker att förskola är bra. Inte något för deras barn.
- Vissa föräldrar kanske tycker att små barn inte behöver kompisar. Eller så har man kompisar utanför förskolan. Kompisar man själv valt.
- Vissa barn kanske har syskon som de tycker att det är roligt att lära känna ordentligt och leka med på dagarna.
- Vissa människor kanske tycker att de kan erbjuda bättre pedagogisk verksamhet än förskolan.

Men det är förstås fel. För det har Annika Strandhäll och en massa andra politiker bestämt. De VET hur det ska gå till. De VET vad som är bäst för kvinnorna. De VET vad som är bäst för barnen. Så är det bara. Och nu ska det bli bättre ordning på de där få obstinata som finns därute. Ett till hinder undanröjt på vandringen mot det perfekta samhället. Ett samhälle av jämställda maskiner. Arbetsmaskiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar