Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 29 september 2015

Hur får man ihop det?

Mellan två tvättar tänker jag lite. Jag funderar över hur det går till för alla andra, de som jobbar...Hur gör de? Jag har fullt upp hela dagarna. Tre tvättar om dagen, plocka ur och plocka i, hänga upp och ta ner, vika hop och lägga in i skåp...Disken, dammsugningen, matlagningen, avtorkning och undanplockning...trädgården...Visst, vi har sex barn. Det är klart att det blir mer jobb när man är många. Men ändå - de som har färre barn har väl ungefär samma sysslor fast kanske att det går lite fortare och är lite mindre av allt. Men inte kommer man undan den där tvätten och städningen och diskningen och så barnen...De ska väl ha lite hjälp med läxor och skjutsningar. Och lite prat är ju i alla fall trevligt att få in även om det kanske är onödigt. Och det är väl mycket som är onödigt kanske. Jag lagar ju lunch - det är väl onödigt. Om ingen vore hemma så behövde jag ju inte göra det. Vi skulle äta ute kanske, om vi tyckte att vi hade råd och om vi ville ha sån mat. Det vore förstås bättre för tillväxten också. Men äta ska man ju. Kanske skulle vi laga mer mat på kvällen och ta med resterna? Eller ta med ett par mackor. Och så bakar jag ju en del. Det tar ju tid. Vetelängder med äppelfyllning har jag gjort i dag. Onödigt är det ju. Det finns att köpa. Fast det är ju inte lika gott förstås. Och läxorna. Det är väl onödigt det också. Det finns läxläsningstimme på skolan. Fast jag tror inte det är lika bra som min hjälp. Min hjälp är ju helt individualiserad och så petar jag ju in sånt som jag tycker man ska känna till. Fast onödigt är det väl. Och trädgården. Det är väl onödigt det också. Fast det blir ju så fult annars. Om ingen sköter den. Och så är det ju vackert med blommor och gröna växter. Man blir glad. Fast onödigt är det väl. Och kläderna. Jag kunde tumla dem. Det går fortare. Och kanske lägga dem i högar till varsitt barn så fick de ta det de ville ha, vika om de ville ha vikt...Jag vet en som gjorde det. Fast det är ju förstås trevligt när det ser fint ut i garderoberna. Fast onödigt förstås. Jaja.. i alla fall...i mellanrummet av andra och tredje tvätten, med vetelängderna i ugnen och ritpapper på bordet till sonen, och dammsugaren beredd, räkorna till lunchen på tining, pappren som någon gång ska sorteras på köksbordet...så tänker jag. Hur i hela friden får folk ihop det?

5 kommentarer:

  1. Hej
    Man får inte ihop det. Huset är alltid upp och ner, man glömmer någon tandläkartid ibland, middagen blir för sen när det är mkt tider att passa. Man är trött och sliten fast man jobbar halvtid. Det är ett omöjligt pussel. Alltid någon bit som saknas eller någon bit som hamnat på snedden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Glömmer tyvärr också tandläkaren ibland! Hände senast bara för en månad sen! Det blir ett virrvarr i huvudet emellanåt! Men jag förstår att det är tufft. Det är nog inte så konstigt att sjukskrivningarna ökar. Önskar att samhället var lite annorlunda - såg att det finns en hel massa jobb som inte kan ordnas in i lönelistor och pensionspoängssystem på det sätt som är "önskvärt" - men som ändå är jobb, hårt jobb och måste utföras.

      Radera
    2. Hej
      Jag önskar också det. Så mycket. Allt blir bara yta, pengar, karriär. Hem, barn, mat blir bara något som ska göras på sidan om.

      Radera
  2. Ja jag tycker det är svårt att få ihop det ibland fast att jag är hemma och fast min man har relativt flexibla tider i sitt jobb osv..
    jag känner att så mkt skulle få ta stryk om vi båda arbetade och då tänker jag inte främst på tvätten.

    tänkvärt inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner detsamma - det är mycket som skulle bli lidande. Både det praktiska men som du är inne på - ännu mer allt det andra som rör själva trivseln och att få allt att funka. Och så för min egen del också - försöker tänka mig in i hur jag skulle orka och må...Synd bara som sagt att allt det man vet att man gör betraktas som värdelöst. Att vi människor har reducerats till antal arbetade timmar och vårt bidrag till den sk tillväxten med huvudsaklig uppgift att samla pensionspoäng och göra karriär.

      Radera