söndag 20 september 2015

Söndagsplugg!

Söndag morgon och solen strålar utanför. Snart ska jag ut i trädgården och fixa lite. Men först är det lunch! Här är det lugnt och tyst. Ja, det brukar vara rätt lugnt nuförtiden, inte som förr när vi hade många småbarn i huset. Nu har vi ju mest stora barn som inte gör så mycket ljud längre. Men idag har vi bara två barn hemma. Två sover hos sin mormor och morfar och två är hos sina respektive flickvänner. Jag har precis gjort lite skoljobb med 13-åringen. Inte något som skolan har lagt på honom utan sånt som jag har bestämt. I skolan är det som bekant omodernt med trist grovjobb så det får man ta hand om hemma om man vill. Och det vill jag.

Först gjorde vi engelska. Vi jobbar i en översättningsbok som är så bra. Först kommer meningar som exemplifierar olika grammatiska svårigheter och sen kommer en översättningstext. Idag handlade det om olika betydelser av "skulle" - would, should, were going to och was to be. Och så togs det upp substantiverade adjektiv och motsvarigheterna i engelskan - tex those present (förkortning av "those who were present" istället för ett substantiverat adjektiv som i svenskan). Och så var det komparation av adjektiv.

Efter det tittade vi på 5 starka verb i engelskan. Det har blivit helt omodernt att jobba med starka verb tyvärr. Inte som förr när man hade 5 st i läxa vecka ut och vecka in...och på kuppen lärde sig alla starka verb. Smart! Och enkelt! Men tydligen väldigt svårt att komma på numera. Så det får man göra hemma om man är intresserad. Och det är jag.

Sen gjorde vi lite stavning. Det har också fallit ur modet. Tyvärr. Jag läste några ord och sonen fick stava. Han kunde de flesta men inte alla. Och han kunde inte betydelsen av alla heller. Så det pratade vi om. Orden var dessa: originell, parentes, parallell, psykolog, polemik, publicera, recensera, repertoar, scen, schism.

Sen gick vi in på tyskan. Förra veckan läste vi om prepositioner som styr adjektiv; durch, für, gegen, ohne, um. Vi fortsatte med det. Det var översättningsmeningar och det är så bra för då får eleven öva sig inte bara på det aktuella momentet utan allt det andra också. Ordet "blev" kom upp och vi gick igenom det igen. Sonen fick böja verbet i presens och imperfekt. Han kunde i stort sett men var lite osäker på formerna i imperfekt så det var bra att vi fick anledning att repetera.

Vi hade det trevligt och sonen lärde sig lite nytt och fick repetera sånt han redan kunde. Lite synd bara att detta inte görs i skolan. Eller att vi inte har mer tid hemma så man skulle hinna lite mer. Det blir liksom bara plåster på såren tyvärr. Men lite är väl bättre än inget antar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar