onsdag 30 september 2015

Trädgårdsjobb!

Det är så varmt och skönt ute - en riktig indiansommar! Idag skyndade vi oss att röja undan och gav oss ut i trädgården för att ta hand om allt klipp som blivit när jag beskar vårt jättestora äppelträd igår. Trädet är gammalt - mer än 40 år - och den förre husägaren lät trädet växa sig riktigt stort och högt. Det är bra på sitt sätt - det ger skugga, funkar bra som insynsskydd och är ett underbart klätterträd. Fast det är svårt att beskära - det är långt upp för att nå själva fruktgrenarna. Och äpplena växer väldigt högt upp! Jag har inte riktigt gjort så mycket åt det de tidigare åren men nu tröttnade jag på att titta på alla dessa grenar och kvistar. Jag klättrade upp och sågade och klippte. Lite läskigt att klättra i träd i min ålder men rätt kul ändå. Och idag hade vi alltså en hel del jobb med att samla ihop allt! Men det gick bra. Det var kul att jobba tillsammans. N plockade och stoppade ner i säckar. Och så klättrade han upp i trädet med jämna mellanrum och lekte att han var ett djur som klängde runt.
Det här gamla äppelträdet lever ett liv för sig. Det hör liksom till. Barnen älskar det. Varje år undrar vi om det ska dö eller klara sig. Det är lite murket längst ner och en stor gren är död men får sitta kvar för den är så bra att klättra på. I en skreva hittade vi ett gäng små svampar! Som en bild ur en sagobok. Fattas bara en liten älva eller vätte som gömmer sig i skuggorna!
 Hösten är allt på gång i alla fall. Björkarna har blivit gula och har inte många löv kvar. Och lönnarna har fått sina första gula blad. Vackert men lite sorgligt. N är intresserad av träd. Han gillar ekar bäst. Det finns inte så många här men vid en lekpark finns flera stycken och där letar han ekollon som är så fina att ta hem och spara. Han har lärt sig känna igen ekar på både blad och de där ekollonen. Han känner igen björken också på dess vita stam. Rönn känner han förstås igen på de fina röda bären. Och så kan han namnen på både asp och ask.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar