torsdag 3 september 2015

Lite skola hemma!

I går var 9-åringen hemma från skolan eftersom han kvällen innan hade haft så ont i magen och försökt kräkas. Han hade ingen aptit på morgonen och då är det bäst att stanna hemma och se om det blir något av det. Men han piggnade till och efter lunch var han precis sitt vanliga glada jag! Och då tänkte jag att det var lite synd att inte passa på att göra något nyttigt en stund tillsammans. Så vi tog en liten skolstund. Vi gjorde lite svenska, engelska och matte. Och så lyssnade vi på jazzmusik på youtube efteråt. Jag tycker det är roligt om barnen får höra all möjlig musik från alla möjliga tider. Och nu blev det jazz. Vi lyssnade på Glen Miller och hans Chattanooga Cho Cho uppskattades mycket av både 9-åringen och 4,5-åringen. De tyckte om trombonerna och tågljuden orkestern skapade och stämsången och den fantastiska stepdansen på slutet.
 
Här är lite av vad vi gjorde under vår skoldag:
 
Vi började med svenska. Han hade fått några rättstavningsord i läxa från skolan och de tränade vi på. Sedan jobbade vi i två svenskböcker från 50-talet. Först rättstavning. Vi började från början i 3:ans bok och det var repetition av alla enkla ord först. De stavade han utan problem.
 
Sedan jobbade vi lite i en språkbyggnadsbok. Vi började från början här också. Det handlade om vad en sats är och sedan fick han göra en kort "uppsats" genom att svara på några frågor. På ett enkelt sätt kan alla barn lyckas med att få till en uppsats, få stor bokstav och punkt rätt utan någon större ansträngning, lära sig vad en sats är, lära sig hur man kan bygga upp en enkel text. Övningarna som följer blir mer avancerade och elevernas språk byggs långsamt och gradvis upp med hjälp av styrda övningar. 
 
 
 Sen var det dags för matte. Vi har kommit en bit i boken och jobbar med ental, tiotal och hundratal. Man får växla hit och dit och kronor och tio-öringar och ettöringar, decimeter, centimeter och millimeter används för att konkretisera hur det går till. Jag berömde sonen och tyckte att det gick så bra. Han fnös bara lite och sa att om man räknar så hemskt många tal så är det ingen konst att göra rätt! Och det har han förstås rätt i! Mängdträning är inte så dumt.  
 Och till slut var det dags för engelska. Vi har hunnit till lektion 6 i vår gamla bok och 9-åringen börjar bli ganska bra på engelska. Han har lärt sig en hel del ord, vad är i de olika personerna i presens heter, hur obestämd och bestämd artikel fungerar. Den här lektionen handlade om just bestämd artikel. Vi läser och översätter och så ställer jag frågor på engelska som sonen får besvara på engelska.
 Minstingen är med och lyssnar och han tycker att det är lite intressant i bland. Särskilt när pengarna och linjalerna kom fram. För jag tog fram gamla mynt för att visa hur de såg ut. Jag hade ingen ett-öring tyvärr men en två-öring och en 5-öring och en 25-öring. När det blir trist gör minstingen lite eget jobb. Han gillar bokstäver just nu och en favorit är en plastmall där men kan dra med en penna för att forma bokstäver. Det tycker han är kul. Det blir inte så snyggt men det är kul.
 Och så ville han skriva ett brev till sin pappa. Jag fick rita ett hjärta och sen skrev han själv "papa" i det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar