onsdag 1 april 2015

Vi är hemma med barnen för länge!

Nu är Expressen igång igen. Läser deras ledare idag. Den handlar om att mammor är hemma för länge med sina barn. Det leder till stora problem för kvinnorna. Problemen är följande:

- kvinnorna blir sjukskrivna eftersom de tar ut den största delen av föräldraledigheten och då vänjer de sig att vara huvudansvariga för hem och barn och så ska de orka jobba dessutom och då blir de alltså sjuka.

- föräldraledigheten är till för att man ska kunna kombinera föräldraskap med arbete. Då duger det inte att vara hemma länge. Det blir  ju ingen kombination. Kvinnorna kan vara hemma i ÅRATAL eftersom föräldraförsäkringen är så generös och flexibel.

- eftersom kvinnorna är hemma så väldigt länge halkar de efter på arbetsmarknaden, de tappar karriärmöjligheter och kanske har arbetsuppgifterna ändrat sig under den långa bortavaron, arbetskamrater har kanske försvunnit.

Det här är allvarligt. Det måste åtgärdas. Så här tycker man på Expressen:

- föräldraförsäkringen ska individualiseras.
- premien att skaffa barn tätt ska tas bort.
- möjligheten att kunna vara hemma i upp till två år måste ses över.

Och detta är för mammornas och barnens skull. Mammorna blir utslitna av att vara hemma för länge. De blir mycket piggare och friskare av att arbeta mer. Jag hänger inte med riktigt i resonemanget. Det låter konstigt att man kan bli friskare av att jobba mer. Men jag antar att något magiskt händer när mammorna inte är hemma så förskräckligt länge med sina små barn. De kommer tappa intresset för barn och hem och inte känna sig som ansvariga. Och då kommer papporna automatiskt att känna sig mer ansvariga och så kommer både mammor och pappor arbeta precis lika mycket. Och då, äntligen, blir allt bra! Då blir vi lika. Vi jobbar lika mycket, dammsuger lika mycket, är sjuka lika lite (mycket?), träffar barnen lika mycket (lite?) och så vidare. Trött, tröttare, tröttast. Så känner jag mig. Den initiala känslan av att jag har lust att ställa mig någonstans och skrika lite rinner av mig. Det är ingen idé. Det är ingen idé att tänka något i ett land där det anses som ett problem att mammor vill ta hand om sina små barn. När man har kommit dithän, när en stor tidning kan skriva såna saker utan att någon reagerar då vet jag inte...Jag tycker--- go for it! Jag tycker att man ska köra på. Kör ända fram till slutet. Brave New World - here we come! Allt blir till det bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar