söndag 12 april 2015

Många flugor i en smäll

Det är kris i förskolan på många olika sätt verkar det som. Även om politiker inte förefaller vara särskilt intresserade. Barngrupperna verkar vara för stora, personalen för sjuk. Ja, barnen verkar också vara sjuka för vab-rekord slås varje år. Det verkar också som om det är svårt att få tillräckligt med personal. Det fattas helt enkelt utbildat folk. I Norrköping har man kommit på ett sätt att lösa problemet. Man har startat ett 1-årigt projekt som går ut på att unga arbetslösa ska få chansen att komma in i förskolan. Det är folk som inte klarat av sina gymnasieprogram och som nu får jobba halvtid tillsammans med en handledare och studera halvtid på barn- och fritidsprogrammet. När de har gjort sitt år har de fått hälften av poängen på gymnasieprogrammet och då blir de kvalificerade att jobba i vikariepool.

Jag tänker stilla. Tänk att arbetslösa ungdomar som inte klarat av gymnasiet är mer betrodda att sköta om små barn än barnens egna föräldrar. För på föräldrar satsas det inte när det gäller möjligheter att ta hand om egna barn. Tvärtom, den lilla frihet som finns i form av ett futtigt vårdnadsbidrag (3000 kr/mån) i vissa kommuner för barn upp till 3 år, ska bort. Unga arbetslösa som inte klarat av ett gymnasieprogram är mer betrodda att ta hand om barnen än barnens egna föräldrar. Det är mer ok att lägga pengar på sånt än på föräldrars vilja att ta hand om egna barn.

Men smart är det. Flera flugor i en smäll. Man löser arbetslöshetsproblemet. Man skapar fler jobb i form av handledare (eller är det den ordinarie förskolepersonalen som får vara handledare?). Man ser till att lärarna på barn- och fritidsprogrammet får mer att göra. Man ser till att få fler vikarier. Och några har ju jobbat med att ta fram förslaget. Räknat på det. Administrerat det. Någon ska följa upp det. Rapportera om det. Det är så bra med våra barn. De skapar så mycket tankemöda. De genererar så många arbeten. De har sin funktion att fylla. Vad föräldrarna tycker det är det ingen som tar reda på. Hur barnen känner eller mår är ingen intresserad av.

Allt är som det ska vara. Allt blir till det bästa. Man nystar på. Kanske reder härvan ut sig så småningom. Kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar