måndag 13 april 2015

Tankar om mask och lite annat!

Jag läser att springmask har ökat de senaste åren. Det är så många som har mask i år att medicinen är slut på apoteken. Man vet inte riktigt varför det har ökat så men någon säger att det kan ha att göra med stora barngrupper i förskolor och på fritidshem.

Jag tycker det är konstigt. Om man har sina barn på förskolan får man acceptera att ens barn sköts om på ett visst sätt. Man har lämnat över ansvaret på någon annan. Det är förskollärare, andra barn och kommunen och staten som gör upp riktlinjerna. Man får finna sig i att ens barn är tillsammans med människor man inte själv känner. Man får finna sig i att ens barn äter den typ av mat som serveras. Får den mängd mat som någon annan anser är lämplig. Äter så ofta som någon annan tycker är lämpligt. Man får finna sig i att barnet får pratkontakt, ögonkontakt, kroppskontakt med andra vuxna människor, som man inte själv känner och i den mängd andra anser lämpligt, eller har förmåga till. Man får också finna sig i att ens barn kan smittas av olika sjukdomar. Barn har tydligen blivit sjukare eftersom det slås vab-rekord varje år. Dessutom kan alltså barnen få mask och även löss och svinkoppor. Sjukdomar som man kan uppleva både äckliga och obehagliga och som kan smitta ner övriga familjen.

Hur kan det vara ok att föräldrar inte har någon makt över hur och var deras egna barn tas om hand? Hur kan det vara ok att bara ge pengar till de som vill ha förskola (i form av de enorma förskolesubventionerna) och inte ett enda öre till de som vill ta hand om sina egna barn? Alla har så olika åsikter och önskningar. Vissa kanske vill ha någon form av inflytande över hur de egna barnen tas om hand. Men så ska det inte vara i Sverige. I Sverige litar vi på att andra vet bäst. Vi fogar oss och finner oss. Vi lyder. Allt blir till det bästa.

5 kommentarer:

 1. Jag håller med dig till 100%. Förskolan i Sverige är rena skiten. De sätter in obehörig personal. Personal som inte ens har grundskoleutbildning och dem ska ta hand om våra barn. I Sverige är det förvaring av barn inte förskola. Varför kan man inte få ta hand om sina egna barn, enda landet i världen som satsar på förskolan så mycket. Det enda vi får av den svenska förskolan är sjuka och aggressiva barn. Låt oss föräldrar få ta hand om våra barn, de som vill. De som hellre prioriterar sina jobb kan ju få lämna sina barn där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Det finns jättebra förskolor också. Jag tycker också det ska finnas valmöjligheter på ett helt annat sätt.

   Radera
  2. Jag får fortsätta i ny ruta för det gick inte att skriva mer. Att det har blivit så ensidigt i Sverige med bara förskola är en trist utveckling. Jag tror föräldrar blir osäkra på sin egen förmåga. Det är också ett problem att vi ska jobba heltid alla för att annars är vi bakåtsträvare. Men det finns välfungerande förskolor också där inte barnen blir så mycket sjuka.

   Radera
  3. Det här var mer svar på kommentaren som jag tyckte var lite onyanserad. Annars tycker jag mycket om att du diskuterar och ifrågasätter!

   Radera
 2. Tack för respons! Jag tror också att det finns bra förskolor i Sverige! Det skiljer sig säkert mycket åt. Jag har bara personlig erfarenhet av en enda förskola så mina erfarenheter är mycket begränsade.

  Det jag ville försöka beskriva var det faktum att vi föräldrar inte får vara med och bestämma över hur vi själva vill att våra barn ska ha det. Det känns så konstigt att den enda ekonomiska "hjälpen" barnfamiljer får är väldigt billig förskola. I praktiken blir det ju ett tvång eftersom pengarna sällan räcker att försörja en familj om det bara kommer in en lön. Att då sen inte hålla tillräckligt hög kvalitet blir då konstigt tycker jag. Om jag vill att mina barn ska växa upp på hemlagad mat tycker jag att jag ska kunna välja det och inte behöva acceptera cook and chill- mat om det är det som erbjuds på förskolan. Om jag vill att mina barn ska bli torrt vid ca 2 år ska den möjligheten ges. osv osv. Förskolan måste kunna hålla lika hög standard som ett gott hem tycker jag. Annars blir det ju jättekonstigt - det finns föräldrar som kan ge barn god omsorg men de hindras ekonomiskt och får acceptera något som potentiellt är sämre. Och även om hemmet i något avseende skulle brista - man missar tex att undervisa i någon naturvetenskaplig detalj - så har ju de flesta hem en naturlig fördel ändå - det finns kärlek och anknytning mellan medlemmarna.

  Det är något djupt oetiskt i att sätta sig över föräldrarättigheterna smygvägen som man har gjort. Som jag ser det duger liksom inget annat än total valfrihet när det gäller barnomsorg. Hur man väljer sen - det måste få vara upp till familjerna.

  SvaraRadera