måndag 15 oktober 2012

Kringlor och Tarte Tatin

8-åringen och 6-åringen är just nu väldigt förtjusta i Elsa Beskows berättelser. De gillar både historierna och bilderna. Jag förvånar mig lite över att historierna går hem så bra. Tempot är långsamt och det är inte omedelbart spännande men de "har något" som gör att man blir intresserad ändå. Bilderna är dessutom helt underbara och om man vill vara pedagogisk finns det massor att prata om kring bilderna, framför allt vad gäller växter och djur.

 I går läste vi Petter och Lotta på äventyr och där berättades det att barnen fick kringlor av en snäll tant. 6-åringen ville omedelbart baka kringlor och det gjorde vi också senare.


  Vi gjorde en vanlig bulldeg och tillsatte 1 ägg. Kringlorna blev inte lika fina som på bilden - de jäst i hop lite väl mycket. Men goda blev de i alla fall och det var roligt att "kringla" i hop dem.


Vi gjorde också en Tarte Tatin. Det var många år sedan jag gjorde en sådan sist och den var lika god som jag mindes den! Det finns ju olika varianter på Tarte Tatin - med halva äpplen och med smördeg. Jag valde att klyfta äpplena och gjorde en mördeg i stället.


6-8 portioner

4 stora äpplen
40 g smör
2, 25 dl socker
vatten

Mördeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 ägg

Smält socker (1, 25 dl med lite vatten i en stekpanna. Hela botten ska vara täckt.
Kärna ur, skala och klyfta äpplena.
Täck stekpannans botten med äppelklyftorna coh strö över resten av sockret och klicka på smöret.
Kavla ut pajdegen och lägg ovanpå äpplena. Tryck till runt kanterna.
Grädda i 225 grader i ca 25 minuter.
När den svalnat lite ska den vändas upp och ner så äpplena kommer uppåt. Lägg helt enkelt ett fat ovanpå stekpannan och vänd den sedan.

Eftersom stekpannan ska in i ugnen måste handtaget också var i metall förstås! Och kom ihåg att inte ta i handtaget i första taget när du tagit ut den ur ugnen!

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar