Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 14 oktober 2020

Nu är det dags...

 ...nästa steg i den sociala ingenjörskonsten är på g. Det är socialdemokraterna som lagt en motion om förskolan. De vill att den ska:

- bli gratis.

- ska bli obligatorisk från 2 års ålder. 

- ge rätten till alla barn att gå där oavsett föräldrarnas ställning på arbetsmarknaden.

De som kommer med motionen menar att ett jämlikt samhälle börjar i förskolan.

De drar upp alla de vanliga argumenten...att "barn som gått i förskolan presterar bättre i grundskolan och senare i livet och det är därför viktigt att en likvärdig tillgång till förskolan säkras genom lagstiftning." Som vanligt säger jag att det är väldigt skumt att barna nuförtiden inte presterar som 17...jag menar med tanke på att nästan alla barn går i förskola från 1 års ålder. Men det är väl så att de där ynka procenten som inte går stjälper hela lasset. Bara man får fatt i dem...ja, då blir det nog ordning på torpet. 

Sen är det den där jämställdheten. Den är viktig. Och då måste den vara i den rätta tappningen. Kvinnorna måste ta skeden i vacker hand och förvärvsarbeta som hela karlar för att den äkta jämställdheten uppnås. Som det är nu utför fortfarande kvinnor merparten (är det verkligen så?) av det obetalda arbetet hemma. De tar ut fler VAB-dagar och mer av föräldraförsäkringen. Och det är där den obligatoriska barnomsorgen kommer in. För om det blir lag på att barna måste lämnas in så har inte längre kvinnor någon ursäkt att gå och lulla runt hemma och jobba obetalt. Det obetalda arbetet ska skötas efter det betalda är gjort. Arbetslinjen gäller...först jobba borta och sen jobba hemma. Barna är i vägen. Hindren måste undanröjas. 

Sen skriver s-människorna att det kan låta drastiskt med förskoleplikt. Men så förklarar de att det faktiskt inte är nån big deal. Alla går ju redan. Det är bara några få som har slunkit undan. Så ingen behöver bli upprörd. De allra flesta har redan fattat galoppen liksom. De vet att man ska lämna in ungarna så fort de lärt sig gå. Man måste bara få tag i de där obstinata elementen. Och vilka är dessa då? Jo, det är invandrarkvinnnor och kvinnor från arbetarklassbakgrund. De envisas med att leva ojämställt. Och det kan man inte tolerera. Fostran måste ske. Invandrarkvinnor och arbetarklasskvinnor måste tvingas till lydnad. Här kör vi inte omskolningsläger. Vi nöjer oss med att ta barna från dem för att få bukt med dem.

Och så kommer slutklämmen. En stark välfärdsstat bygger på individens möjlighet till frigörelse från klass, kön och familjebakgrund. Och den här frigörelsen börjar redan i förskoleåldern. Yes. Så ska det vara. Barnen måste frigöras från sina mammor. Redan vid 2 års ålder skall frigörelsen ske. Och fattar inte mamma och barn att det är så det ska va', ja, då får man helt enkelt ta till hårdhandskarna. 

Jag är både förvånad och inte förvånad. I S-kvinnornas manifest Familjen i framtiden från 1972 står det klart och tydligt att man vill ha en obligatorisk förskola. Anledningen till att den måste vara obligatorisk därför att om den INTE skulle vara det skulle bara föräldrar som fattar att förskolan är bäst sätta sina barn i den. ALLA barn måste gå i förskola så att ALLA barn blir fostrade på rätt sätt. Och det är alltså därför förskolan måste vara obligatorisk. S har alltså sedan 1972 närt denna idé, haft denna vilja, och långsamt och målmedvetet jobbat för den. De har inte förrän nu drämt fram förslaget så här oförtäckt och ärligt. OBLIGATORISK. Från 2 år. De har helt enkelt sett till att först få in barna i verksamhet genom att använda ekonomiska styrmedel. Först nu, 50 år senare, är tiden mogen för det sista steget, att göra förskolan obligatorisk. Om det går igenom är det lite finputs kvar bara. S-kvinnorna krävde nämligen också att den obligatoriska förskolan skulle omfatta en större del av dagen. 

Så, det är inte förvånande att detta förslag läggs. Det är bara en naturlig följd. Men samtidigt är jag förvånad. Jag är förvånad över att man vågar. Vågar gå ut med ordet OBLIGATORISK. Vad jag vet blir Sverige det enda landet i EU (i världen?) som har obligatorisk förskola. Vad jag vet är det bara diktaturer som har obligatorisk förskola...DDR, Nordkorea. Vad är det som gör att ett demokratiskt land väljer en sådan väg? 





4 kommentarer:

  1. Jag är fullständigt grinfärdig. Lyssnat på P1 Morgons debatt där Anna Wallentheim (S) i slutet av inslaget menar "föräldrars rätt till sina barn kan inte alltid komma först" och hon, på riktigt, drar en parallell mellan barns "rättighet" till obligatorisk förskola och den rättighet barnet som föll offer för föräldrarnas vanvård i Norrköping borde haft. Smaklöst, makalöst och insiktslöst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir man grinfärdig. Och så är det så lågt att dra de där parallellerna...det finns alltid barn som kommer att fara illa hemma...svaret på det är inte förskola till alla barn. Det finns också barn som far illa i förskolorna. Nu senast kunde man läsa om ett barn som nästan dog av hängning i ett persiennsnöre...varför kommer inte krav om att förbjuda förskolor då?

      Radera
  2. Vansinniga diktatorsfasoner är vad det är. Man blir ju helt gråtfärdig. Har skrivit under på föräldrarupproret som Madeleine Lidman startat. Som vanligt formulerar du dig galant och sätter fingret på spiken. Mvh Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för snälla ord! Och visst är det diktatorsfasoner! Blir också gråtfärdig...men inte förvånad. Har också skrivit under upproret! Och det verkar som om många andra också gjort det!

      Radera