Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 16 oktober 2020

Konspirationsteorier

Den där motionen som S har lagt fram med ett förslag om att förskolan ska bli obligatorisk för barn från 2 års ålder har väckt stor uppmärksamhet. Folk blev arga. Till och med folk som gärna lämnar in sina ungar vid 1 års ålder eller som jobbar i förskolan blev arga. Det blir lite hårt kanske...tanken på att man måste göra något, att alla i hela landet måste lämna sina barn när de är två år, att man inte har minsta lilla öppning...om man nu skulle vilja välja något annat...upprör väl. 

Det verkar som om S-gänget har blivit lite nervösa av alla reaktioner. Sossarna har nämligen inte alls menat att förskolan ska vara obligatorisk. Hon som har blivit taleskvinna, Anna, för motionsgänget, säger att motionen blivit helt misstolkad. Motionen var tillspetsad för att lyfta förskolan in i debatten, upp på den politiska dagordningen. Det var därför man använde ordet "obligatorisk". När en journalist rakt ut frågar hur det ligger till...Vill de ha en obligatorisk förskolan från 2 år eller inte...svarar Anna att nej, utan man behöver forska och utreda mer kring förskolan än vad man gör idag. Då frågar journalisten vidare...om de alltså backar från förslaget. Men, se, det gör de inte...De vill ha en obligatorisk förskolan men det är inget skarpt förslag.  

Det är förvirrande. Man vill inte att förskolan ska vara obligatorisk och man vill att den ska vara obligatorisk. På samma gång. 

Vad tycker utbildningsministern då? Hon som av en händelse också heter Anna. Jo, hon säger att regeringen inte alls har några planer på att göra förskolan obligatorisk från 2 års ålder. Men hon tycker också att fler barn behöver gå i förskola. Typ att att alla barn behöver gå när de är 2 år. Tror jag. Anledningen till att hon tycker så är det där gamla vanliga...barn som gått i förskola lyckas bättre än de som inte gjort det. Regeringen vill vara mildare än motions-Anna. De vill bara försöka öka deltagandet i förskolan för barn i åldrarna 3-5 år. En utredning är på gå! Så snart får vi se vilka metoder som skall tas i bruk. 

Om jag ska gissa vad allt det här går ut på så tror jag så här: 

man vill att förskolan ska bli obligatorisk. Men man vet att folk inte gillar tvång. Man försöker därför bearbeta folk. Manipulera dem. Man petar och joxar...slänger ut ett förslag som verkar helt horribelt. Säger att man inte menar så. Bidar sin tid. Väntar. Så kommer nåt nytt förslag. Kanske blir det en ny förskoleklass...nu när förskoleklassen har blivit obligatorisk och första året i den "riktiga" skolan. Det blir en ny obligatorisk klass för 5-åringarna. Det känns inte så dramatiskt. 5 år...då är man ju stor...alla går redan. Och så har man naggat lite mer på friheten. Sen poppar nåt nytt förslag upp...man kanske provar 2-årstanken igen. Ge det ett par decennier till...och vips så har man jobbat sig fram till målet. Kanske kommer nåt nytt...kanske är 15 eller 25 timmar eller vad nu obligatoriet innehåller...för lite...kanske måste det vara 35 eller rentav 40 timmar undervisning i veckan för de små eleverna. 

Man får se. Det är spännande att leva. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar