Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

torsdag 22 oktober 2020

Jag orkar bli upprörd...

I tidningen Förskolan kåseras det om den där motionen...den jag tjatat om i mina senaste femtioelva blogginlägg. Eva Lindström, förskollärare, funderar på varför folk har orkat bli så upprörda över den. För upprört blev det ju. Det skrevs både här och där i sociala medier och i tidningar. 

Eva fattar inte varför. Hon säger att folk verkar ha hängt upp sig på det där ordet..."obligatorisk". Och hon bara skrattar åt det..."kom igen" säger hon..."tror ni på allvar att svenska staten skulle bestämma om skolplikt från två års ålder? Det var ju typ nyss det blev skolplikt från sex års ålder." För folk var liksom tydligen inte upprörda över själva det faktum att förskolan i så fall skulle bli obligatoriskobligatorisk utan mer det att de inte längre skulle få ta sig en liten mysdag med sitt barn då och då. För som alla vet...är ju alla barn redan där, i förskolan...så det där inlämnandet är liksom ingen big deal. Det är redan ett faktum. 

Fast så finns de där...de där märkliga människorna...de olydiga...de där 11 % av föräldrarna som håller sina tvååringar hemma från förskolan. För de är så in i bänken korkade att de tror att det värsta som kan hända en tvååring är att gå i förskola. Och då slänger Eva fram påståendet att ute i Europa vet folk bättre...eller sämre...oklart vad...men där lämnar de i alla fall in sina ungar mycket tidigare än vid 2 år. De lämnar bort...eller så får man inte säga enligt Eva...de lämnar till förskolan....redan när barna är några månader gamla. 

Eva berättar också att det finns en skrämmande mängd människor som arbetar inom förskolan som tycker att barnen har det bäst med mamma och med myslivet hemma! 

Eva är riktigt chockad...det finns människor som säger att barn under 3 år inte har något utbyte av förskolan! Liksom va! ojar sig Eva. För hon har minsann jobbat med de allra yngsta i förskolan i många år. Och  Eva vet att det allra viktigaste arbetet i förskolan gäller just de små barnen...för det är då det börjar...det är med de små barnen förskolepersonalen lägger golvet i det stora utbildningshus som barnen ska bo i under hela sin skoltid. Och det vet ju alla att barn som inte börjat vid 1 års ålder i förskolan ligger i utbildningskällaren i mörkret...grunden fattas, de kan inte ens bygga sig en trappa för att kravla sig upp i ljuset. Det är därför alla människor äldre än typ 30 år är helt handikappade...obildade, korkade...ja, allt det där man blir när man inte utbildats av proffs sedan 1 års ålder. Jag själv är ett sånt där exempel på en sån där halvmänniska...en som som varken har golvet eller våning ett, eller två i utbildningshuset. Började skolan vid 7 års ålder. Lyckades ändå som genom ett mirakel att ta mig igenom hela grundskolan, gymnasiet och tom en femårig utbildning på universitetet. Min make också. Märkligt nog. Och våra barn...ingen eller mycket sparsamt med förskola...det verkar ändå gå rätt bra...mycket bra till och med. 

Men det hjälps inte...det är den där forskningen...den som alltid poppar upp i såna här sammanhang. För forskning visar alltid att det är bra att börja förskolan tidigt. Dessa barn presterar bättre i skolan än de som börjat sent. Hur det än ser ut i verkligheten så...ja, det spelar ingen roll. Forskningen visar det. Och då är det så. Typ. Eva säger det själv...det finns ju undantag. Men det är just undantag. För den stora massan är förskolan bäst. 

De som blir upprörda över det här hotet om obligatorium är de som kan välja. Och våra politiker kan inte tänka på just dig...dig som kan välja. De måste tänka på ALLA barn som finns i landet. De behöver tänka på de barn som har en förälder som inte kan välja. Politiker kan inte tänka på folks känslor. De måste ta sina beslut utefter vad vetenskapen visar...på forskningen. Och då vet vi ju hur det är...vetenskapen säger att förskolan är bra för barn, även för små barn. Och när vi nu vet det måste alla som kan välja avstå från sin rätt att välja...för de utsatta barnens skull. De måste tvingas in i förskolan...för det är bra för dem...och då får vi andra helt enkelt bara gilla läget. 

Och nu när Eva har slagit fast detta viktiga...att vi helt enkelt dels ska lyssna på vad hon har att säga eftersom hon vet är det är eftersom hon har jobbat med de allra yngsta i många år och vet att de har det jättebra i förskolan och att alla förskollärare som tycker att barn behöver mammamys mer än förskola eftersom de kanske vet hur det ser ut i förskolan på riktigt med överfulla grupper, trött och ofta sjukskriven personal, vikariebrist, snoriga barn, barn som gråter och så vidare har fel....och dels att forskningen faktiskt visar att det är bra för små barn, alla barn, att vara i förskolan. Man vet att barn som börjat förskola tidigt presterar bättre i skolan senare. För det har man tydligen forskat fram här i Sverige. Det sägs så. Och då är det så. Och då ska vi inte bli upprörda över en motion framlagd av 11 s-regeringspersoner som säger att förskolan borde vara obligatorisk för den skulle ändå inte gå igenom för staten skulle aldrig vara så dum i huvudet så att den gjorde förskolan obligatorisk från det att barnen är 2 år gamla. Fast OM förskolan skulle vara obligatorisk från 2 års ålder skulle det absolut inte vara något att bekymra sig för eftersom nästan alla redan går och de som inte går är de som borde gå och då vore det bäst att se till att de också gick. Eller nåt.

Ja, jag orkar bli upprörd. 

Vi borde nog bli mer upprörda. Vi borde kräva att våra barn ska få ha det mammamysigt i många år och att vi mammor borde ha rätt att mysa med våra barn så länge vi bara har lust! För kom igen! Ärligt! Ska inte barndomen vara lite mysig!? Ska det inte vara mysigt att ha barn!? Ska vi inte låta barnen vänta med att gå in i utbildningshuset tills de är lite äldre? Och tror vi verkligen på allvar att 1-åringar, 2-åringar, 3-åringar osv i första hand behöver undervisning för att utvecklas? Ska inte barn få lov att ha det lite lugnt och skönt...slippa fraktas hit och dit vareviga vardag under hela sin barndom? 

Ja, jag orkar bli upprörd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar