Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 21 oktober 2020

Elasticitet...

Det är så häftigt med ord. Ord är så...elastiska...de kan betyda nästan vad som helst...bara man töjer lite på dem. Och det allra bästa med dem...orden...är att man kan dra ut dem lite som man har lust...så att de betyder det man vill att de ska betyda. 

Förskoleplikt har varit på tapeten ett tag...efter den där s-motionen om obligatorisk förskola från det att barnen är 2 år...den som absolut inte var ett skarpt förslag...hur kan nån vara så dum som kunde tro det? Det var ju bara en liten trevare. Man sa att det var ett sätt att få upp förskolan på debattbordet. Men jag tror att det var en test...en sondering av marken...är tiden redo? Nä, det var den inte. Inte riktigt än. Det kommer. Vad det lider. 

Nu har stormen blåst över...alla har glömt. Men inte jag. Bara några små efterdyningar sköljer över landet. 

Sydöstran kunde man igår läsa om den här motionen. Här riktar man sig inte mot motionärerna utan mot hemmaföräldrars nätverk...ett forum på fb som Madeleine Lidman har startat och driver och där föräldrar som vill ta hand om sina egna barn kan prata om allt som rör familjeliv, barn och ge varandra tips om hur man ska kunna vara hemma längre än vad normen i Sverige slår fast. Och i Sydöstran skriver Annacarin Leufstedt att problemet med den här motionen inte är det som sägs i motionen utan det faktum att hemmaföräldrarna har kokat över. 

Hemmaföräldrarna är nämligen såna där märkliga människor som gillar vårdnadsbidrag och föredrar familjedaghem framför förskola. De tycker inte heller att tvååringar behöver förskola. Och det är därför de gick i taket av den här motionen. Den här underbara motionen som bara vill ge alla tvååringar möjligheten att gå i förskolan. För det är ju så fint...viljan att göra förskolan avgiftsfri och obligatorisk från 2 års ålder...det är att säkerställa alla barns lika rätt till förskola. Det blir inte lätt...det blir svårt, och det kommer att ta tid...det måste bli minst en utredning, och sen blir det förstås svårt för kommunerna att få till alla förskoleplatser som behövs (det är ju redan nu trångt i förskolorna och det är svårt att få tag i folk som har lust att jobba i verksamheten). Men bara för att det är svårt kan man inte väja...barn måste få rätt till förskola. Barn som får syskon ska inte behöva vara hemma med mamma (det behöver de inte nu heller om mamma inte vill). Och barn till arbetslösa måste få ha sina förskoletimmar (det får de redan nu...men...) Och föräldrar ska inte vara tvungna att avstå från förskola för att avgiften är för hög (haha). 

Så nu är det dags...att gå vidare...förskola måste bli gratis. Så måste det bli för förskola är en bra start på livet för alla barn. Det är viktigt på riktigt. Och det vet Annacarin. Och de flesta sossar. Annacarin tycker dock att det var lite klantigt att kalla det förskoleplikt. Men so what...det är ju bara ett ord. De flesta tvååringar går ju i förskolan redan idag. Så det kvittar ju om man kallar det plikt eller inte. Motionen handlar liksom inte om dem...om folk i största allmänhet...de som redan lyder...

"Förskoleplikt" betyder liksom inte att det är "obligatoriskt" med förskola...orden betyder bara att de som ännu inte lyder blir tvungna att lyda. Och då är det väl inte så mycket att bråka om. Eller? 

Det är så snitsigt med ord...de är liksom elastiska. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar