onsdag 28 januari 2015

Sidensvansar!

Vi har varit lite förkylda och eländiga senaste tiden. Ett par av barnen har varit hemma några dagar. I går var de nästan friska och då passade vi på att göra lite "rolignyttiga" saker tillsammans. Jag och den friska lillkillen var ute och skottade snö och plötsligt hörde sonen vackert fågelkvitter. Det var ett helt gäng sidensvansar. Vi tittade och lyssnade och beundrade de vackra fåglarna. När vi kom in berättade vi för de halvfriska barnen och de blev nyfikna på att veta lite mer om vad det var för fåglar.
Vi googlade och tittade på hur den såg ut på lite mer nära håll. Vi lyssnade på hur den lät: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3275&artikel=2777874

Sedan samlade vi lite fakta om fågeln och fick reda på att det är en flyttfågel som flyttar hit på vintrarna. Annars bor den i Norra Finland och Ryssland. Den äter insekter på sommaren och bär och frukt på vintrarna. Den har en extra stor lever för att kunna bryta ner alkohol som finns i de jästa bären. Fåglarna lever i par och håller ihop hela livet. De lägger 6-15 ägg som honan ruvar i 14-15 dagar. Sedan dröjer det 14-15 dagar innan ungarna kan flyga. Under tiden hjälps honan och hanen åt med att mata ungarna.
Slutligen ritade vi av varsin sidensvans. Det var inte så lätt att rita av men det gick ganska bra. 8-åringen kämpade och blev ganska nöjd till slut och 11-åringen tyckte att hans fågel blev fin. Det var hur som helst en rolig stund tillsammans. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar