torsdag 29 januari 2015

Engelskläxa

Sonen i 4:an har en så bra engelsklärare. Han jobbar framåt, lite i taget...De läser en text i veckan och den översätts till svenska och barnen får glosor och meningar i läxa varje vecka. De gör många "roliga" saker också, t ex lekar där man tränar på ordförståelse, och sonen tycker att engelska är det roligaste ämnet i skolan.

Vi gör läxan tillsammans varje vecka och vi har utarbetat ett sätt som gör att sonen får lite extra träning.

1. Vi läser texten. Är det dialog läser vi en roll var och så vänder vi på det så att sonen får läsa all text.
2. Vi översätter till svenska och pratar om sånt som är lite svårt. Tittar på svåra stavningar, konstruktioner osv.
3. Jag förhör glosorna och för det mesta brukar sonen redan kunna dem. Arbetet i skolan och läsningen hemma har gjort att glosorna redan gått in i huvudet.
4. Diktamen - jag läser texten - en mening i taget och sonen skriver. Detta är jättebra! Sonen får träna på stavningen och det är sällan han stavar fel till de "vanliga" orden längre. Det går också in bakvägen hur man kan konstruera meningar i engelskan, mönster skapas och jag märker att sonen har nytta av det och faktiskt använder konstruktioner han har hört på egen hand senare.
5. Sonen får översätta från svenska till engelska. Jag säger texten på svenska och sonen översätter.

Det låter kanske trist men det är det inte! Vi umgås och har en rolig stund. Och sonen tycker faktiskt det också! Texterna är korta än så länge och det tar inte så lång tid. Ibland gör vi inte allt på en gång heller utan delar upp det på två tillfällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar