söndag 4 januari 2015

Pepparkaksrutor och mandelmusslor

Julen är snart slut! Julmat och kaffebröd är också snart slut! Bara några dagar kvar på jullovet och bara några ynkliga kakor som ingen längre är sugen på kvar i kakburkarna. Bland det godaste vi gjorde i år var pepparkaksrutor och mandelmusslor. Båda går att frysa och tina upp när man känner för något lite extra gott. Fast nu är de slut!
 
 48 rutor:
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
3 dl gräddfil
3 msk pepparkakskrydda
 
Frosting:
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
125 g philadelphiaost
1 dl frysta lingon
 
Sätt ugnen på 175°.
 Rör smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ned äggen ett i taget.
Tillsätt gräddfilen.
 Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl.
Tillsätt blandningen och rör till en jämn smet.
 Häll smeten i en långpanna klädd med bakpapper.
Grädda på andra falsen nerifrån i ca 30 min.
Rör under tiden samman ingredienserna till glasyren.
Bred den över den kalla kakan. Ställ i kylskåp.
Skär i rutor och strö över frysta lingon.
 
 Om man inte tänker äta upp alla 48 rutorna på ungefär samma gång kan man frysa rutorna med frosting men utan lingon.
 
2 dl mandlar
4 bittermandlar
1,5 dl socker
200 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl
 

Skålla, skala och mal mandeln.
Rör socker och smör poröst.
Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg.
Låt den vila kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna och tryck ut deg, ganska tunt i formarna.
Grädda dem i nedre delen av ugnen tills de är guldgula, ca 8 min.
Låt kakorna svalna lite. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna.
Servera dem fyllda med vispad grädde och sylt eller bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar