Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

torsdag 25 juni 2020

Asiaten och hemmafruar

Jag lyssnar på ett radioprogram om asiaten, pandemin som gick 1957. Jag hör att mer än en miljon människor insjuknade och att många låg utslagna i flera veckor. Själva samhället klarade sig ändå bra.

Det mest intressanta med programmet är två saker. Tycker jag i alla fall.

1. Margareta berättar om hur det var när hon, 14 år gammal, blev sjuk. Hon blev riktigt dålig och var det i 2 månader. Hennes mamma var alltid nära sjuksängen och tog hand om henne, baddade pannan, gav att dricka och oroade sig. Margareta berättar om hur det var under hennes barndom i Gubbängen i Stockholm. Hon berättar om en tid och plats där det inte fanns mycket pengar men alltid mycket mat. Hon berättar om att det var en härlig tid där hon fick åka ut på landet varje sommar. Hon berättar att i Gubbängen hade de flesta många barn, 3-4 stycken, var det vanliga. Hon berättar om att alla mammor var hemma och att det var härligt. Det var filtar ute på grönområdena och mammorna tog ut picknick, det grillades på gårdarna, man gav sig ut på gökottor, det var mycket kalas där släktingar kom apropå (det fanns ju inte telefon). Det kunde till och med bli dans på lördagskvällarna. Margareta beskriver det som en härlig tid.

2. En barnmorska berättar. Hon berättar förstås om sig själv och asiaten men också lite om hur det var på BB på den tiden. Barnen togs från mammorna och lades i barnsal och delades ut var fjärde timme för amning.

Jag slås av krocken i de två vittnesmålen. Det nära och det fjärran. Den varma tiden där mammor fanns hos sina barn och i sina hem. Hur det blir trivsamt när varje barn har en vuxen, en mamma på plats på dagarna. Att det blir trivsamt och att det händer roliga saker. Att det finns en social gemenskap kring barnen och de vuxna. Att släktingar, syskon, kusiner umgås och känner varandra. Men sen det andra...det som jag tror är ett av fröna till det samhälle som sedan växte fram, det vi lever i nu...att mammor och barn ska skiljas åt...det rationella...att barnen inte behöver sin mamma mer än som matleverantör där på BB. Man har börjat bereda vägen för den separation av mammor och barn som står för dörren.







2 kommentarer:

  1. Det konstiga är ju att det är omvänt nu! Det är så jätteviktigt med anknytningen på BB, hud mot hud, fri amning osv osv. Sen är det ju däremot inte längre viktigt att ha närvarande föräldrar efter ett års ålder. Konstigt hur vissa saker går framåt, och annat tillbaka...

    SvaraRadera