torsdag 2 maj 2019

Helg mitt i veckan!

Vad skönt det var med en ledig dag mitt i veckan! Tisdag kändes som fredag och onsdag som söndag! Valborgsmässoafton...en ovanligt varm sådan...och vi gjorde det vi brukar göra...åkte till ett kulturcentrum med tillhörande naturområde! Vi gick en kort promenad i istidsformad natur och åt kvällsmat i det fria! Tre barn och mina föräldrar hade vi med oss...de andra barnen hade egna roligheter för sig! 
Det är torrt i markerna! Aldrig förr tror jag mig ha sett de största jättegrytorna helt torrlagda! 
En utställning om bröllopskläder fanns att se! Det var lite roligt att se brudklänningar från slutet av 1800-talet och fram till 1980-talet! 
Ingen brasa blev det denna valborgsmäss...det bedömdes som för torrt! Men vi lyssnade på vårsånger och vårtal och det var mysigt det också! 
Första maj...vi skrotade runt lite i största allmänhet...läxor, lite målerijobb, tvätt, räfsning, gödsling av häck och gräsmatta, ogräsavlägsning...och så stoppade vi in en promenad runt vår fågelsjö...en slinga på 2-3 km. Det är alltid uppiggande...att uppleva naturens framfart...allt det gröna, blommor som slagit ut...insekter och fåglar...brusandet av liv...
Svanparet har slagit sig till ro i den innersta viken...en seglade stolt omkring och den andra låg på redet i vassen! 
Kabbeleka...
Bråkiga gäss...kackel och rivstarter...
En sothöna...tror jag! 
Sädesärlorna vippade omkring i strandkanten!

Och en gulärla...en sån har jag aldrig sett förut...så fin! 
Det är skönt att gå i skogen...för både stora och små...tid för både prat och meditation...

7 kommentarer:

 1. Hej! jag är själv mamma, mamma till 4 barn i livet och en ängel. jag är också förskollärare. det senaste året har tagit hårt på mig. Jag har varit sjukskriven i 2 omgångar. känner mig misslyckad både på jobbet och hemma. jag vill så gärna bryta normen, backa ur, men samtidigt vill jag inte lägga tyngden på min man. ingen kitik, bara som jag känner. men jag har bestämt mig för att nästa månad ska vi leva på barnbidraget och se om jag lyckas klara matkostnaderna på den summan . kan inte du ge lite tips på hur du tänker vid mathandling? Budget? Planering? handlar du i flera butiker? matsedel osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du hittat hit! Och vad roligt att fler vill försöka backa ur systemet! Vi lyckas ofta täcka matkostnaderna med hjälp av barnbidraget även om det för tillfället har blivit lite svårare tycker jag...maten verkar ha blivit lite dyrare och så har vi också fyra hungriga tonårskillar som äter en hel massa mat! Vi håller oss till det som är billigt...köper tex på oss kött och kyckling om det är extrapris och avstår från sånt som inte är på extrapris just nu. Vi handlar grönsaker efter säsong och struntar i tex gurka om det är för dyrt...äter morötter och vitkål istället. Numera har vi inga barn hemma på lunchen och maken och jag äter då rester eller gröt eller fil och hembakt bröd. Vi handlar det mesta på Maxi men om det är nåt särskilt som är billigt på andra ställen köper vi just det där. Jag är inte så där jättebra på att planera maten för hela veckan utan vi handlar så billigt vi kan och sen lagar jag mat utefter det jag har...ser till att det finns sovel hemma och sen har vi oftast bunkrat på oss basvaror som tex pasta om det som nyss varit ta 3 betala för 2 eller nåt sånt. Man kunde ju tänka sig att man också helt enkelt tar ut pengarna som man får lägga på mat cash och delar upp dem i 4 delar...och att man helt enkelt inte får handla för mer än den där fjärdedelen under en vecka! Oftast har man ju alltid nåt man kan laga till av det som finns! Då och då har vi frys- och skafferitömning eller vad man ska säga...ser efter ordentligt vad man har och försöker laga sån mat så att sånt där som legat lite försvinner! Då kan man få en riktigt billig vecka eller två! Lycka till!

   Radera
 2. Vilka vackra fotografier! Hur du har fångat fåglarna i rörelse! Du är en mästerfotograf!
  Till Johanna: hej! Jag har varit med om precis det du beskriver: 4 barn, utbränd, lärare. Läs gärna min nyutgivna bok "Jag lämnar ekorrhjulet" (om hur man kan leva på en lön) och kika in på min facebooksida så kan vi prata vidare där om du vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Mästerfotograf vet jag inte...men hyfsat bra kamera och ett ivrigt avtryckarfinger har jag!

   Radera
 3. Det går att klara maten på barnbidraget! Vår matkostnad till en familj på 6 personer: max 5 500 kr/månad och då har vi 3 tonåringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, det är den största utgiftsposten hos oss, ska verkligen jobba med den. 5500 låter ju helt fantastiskt, vi lägger nog uppemot 9-10.000 !! Fast mkt är ju onödigt, när man tänker efter😉

   Radera
 4. Och då är också hygien- och städprodukter inkluderade, schampo, diskmedel osv.

  SvaraRadera