fredag 10 maj 2019

Kostnader...

Att ha barn är roligt.
Att ha barn är också dyrt.

Sydsvenskan kunde man häromdagen läsa att barnbidraget premierar många barn.

Hur är det då? Blir man rik av att skaffa många barn? Täcker de där 1250 kronorna i månaden kostnaderna ett barn medför? Gör flerbarnstillägget att det blir ett överskott av pengar om man säg, skaffar 6 barn?

Nä, det gör det inte. Inte om man går efter vad diverse människor och instanser räknat ut.

Länsförsäkringar menar man att ett barn 0-6 år kostar 4277 kr per månad. Då har man räknat med maxtaxa men räknat bort vardagsluncherna. Man har räknat med att man ska sparar 500 kr i månaden till barnet samt att man åker på semester för 5000 kr om året och att barnet ska få presenter för 2400 kr per år. Det lät generöst tycker jag...men så är jag ju hemmafru också och ger inte så dyra presenter och spar inte särskilt mycket pengar heller till barnen. Om man räknar basic så kommer man fram till 1466 kr - då har jag bara summerat posterna: mat, kläder och barnförsäkring. Alltså inga nöjen, inga presenter, inga semestrar. Fortfarande kostar alltså barnet mer än barnbidraget. Och när barnet blir äldre kostar det förstås mer...mer mat, dyrare kläder och svårare att hålla igen på precis allt i nöjesväg. Barn behöver ju en del saker förutom mat och kläder också...de ska sova i sängar, ha sängkläder, handdukar, cyklar, pulkor, några leksaker...kanske tom ett körkort. Det blir dyrt.

Att påstå att barnbidraget premierar många barn...det är magstarkt. Att ha många barn kostar många pengar. Och allt man konsumerar innebär också en skattekostnad...det är moms på allt. Man kan alltså hävda att människor som har många barn bidrar med mer i skattepengar än de som har få barn, eller inga barn.

Hur tänker man i andra länder? I de flesta EU-länder är det självklart att man tar hänsyn till människors försörjningsbörda. Det anses naturligt att räkna ut vad en människa behöver som minst för att kunna leva. En vuxen människa i Tyskland får göra ett grundavdrag på 80 000 kr per år och jobbar inte hans fru får han göra ett likadant grundavdrag för henne, 160 000 kr skattefritt per år alltså. Har familjen barn får de göra ett skatteavdrag för varje barn på 70 000 kr. Det är vad man har beräknat att barnet kostar och då ska den summan frias från skatt. De pengarna ska gå till barnets överlevnad och de kommer att skattas för när de pengarna används. Här tänker man inte så. Här kommer barn på nöjeskontot. Har du skaffat dem får du skylla dig själv. Och i botten ligger ju den där svenska tanken...att rättvis skatt, skatt efter försörjningsbörda, möjliggör för mammor som vill vara hemma och ta hand om barn och hem att göra det. Och det går inte för sig. Minsta lilla vittring på att det finns några hemmafruar i faggorna utlöser storlarm. DETTA MÅSTE ÅTGÄRDAS.Barn 0-6 år Totalkostnad hela perioden 
Livsmedel utom vardagslunch och hygien 61 920 kronor (cirka 860 kronor/månad)
Kläder och skor 33 840 kronor (cirka 470 kronor/månad)
Fritid och lek 19 440 kronor (cirka 270 kronor/månad)
Daghem 102 600 kronor (maxtaxa 1 425 kronor/månad)
Barnförsäkring 9 726 kronor (ca 136 kr/månad)
Sparande 42 000 kronor (500 kronor/månad)
Julklappar och födelsedagspresenter 16 800 kronor (1 200 kronor per jul och födelsedag)
Semester 30 000 kronor (5 000 kronor/år)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar