fredag 24 maj 2019

Mer

Sossarna vill ta fram en ny strategi för tillväxt och sysselsättning. Den gamla löper ut 2020. Fokus ska vara på hållbar tillväxt men också på en social dimension.

Det viktigaste är att sysselsättningsgapet mellan män och kvinnor minskar. Idag skiljer det 11 % i sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor. Ergo...kvinnor måste komma ut på arbetsmarknaden "istället för att gå hemma som hemmafruar." Älskar det där uttrycket..."gå hemma som hemmafru"...när man är hemmafru går man hemma, man går omkring i hemmet, går och drar, drar fötterna efter sig...det signalerar så mycket det där uttrycket..."går hemma som hemmafru"...Men i alla fall. De där som går och drar i hemmen måste ut! Och nu säger man inte längre att det är för hemmafruarnas egen skull. De ska ut för att bättra på tillväxten. Om alla hemmafruar inte gick hemma och drog utan istället gick till jobben skulle EU:s BNP per capita öka uppemot 9 %. Det skulle vara som att EU:s ekonomi skulle växa med ytterligare ett Spanien! Tänka sig! Vad härligt va! Man får hoppas att den där tillväxtökningen blir hållbar också...att mammorna inte tär för mycket på miljön när de flänger fram och tillbaka och levererar barn på dagis, att mer dagismat som ska tillverkas och transporteras inte sliter på miljön, att alla mer mediciner folk måste proppa i sig när de blir sjuka eller barna blir sjuka tillverkas på ett hållbart sätt och transporteras på ett hållbart sätt, att folk inte köper mer färdigmat när de blir trötta av att få ihop sina livspussel, att antalet städerskor som ska åka runt i bil och städa alla uttröttade mammors hem transporterar sig på ett hållbart sätt. Och att tillväxten verkligen innebär tillväxt=ökat välstånd och inte bara ett ökat slitage på både folk, stat och miljö. Eller så får man hoppas på att resten av EU har lite mer sunt förnuft än vad vi har här uppe in the North.

I Sverige har vi EU:s högsta sysselsättningsgrad för kvinnor. Ändå verkar pengarna inte räcka. Tillväxten måste vara hög men ändå räcker det inte. Pengarna räcker inte till att ta hand om alla barn som de utdrivna hemmafruarna numera lämnar till förskolan. Barngrupperna är för stora, personalen för sjuk, personalen för få, mammorna för sjukskrivna, pensionerna för låga, poliser och brandmän för få, sjukvårdspersonal för få. I ett land där kvinnor har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Vad är det som inte stämmer? Hur kan det bli så? Var hittar vi reserverna när kvinnorna inte längre räcker till för att driva runt hela det tunga offentliga åtagandet? Var hittar man mer pengar när alla redan är i arbete och betalar in sin skatt? Vad har vi gjort för fel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar