söndag 19 maj 2019

Utflyktslördag

I går gjorde vi en utflykt! Vi åkte till Visnum, till plantmarknaden Klockargården, som finns där! De hade sitt årliga evenemang med livemusik och så bjöds det på bullar och kaffe och festis och lite annat smått och gott! Och så finns där ju enormt mycket fina växter att titta på, drömma om och köpa hem! Men först stannade vi till vid kyrkan från 1733. Många av mina förfäder höll till här i krokarna förr i tiden och det är alltid roligt att gå lite i deras spår...min farfars fars grav finns kvar här och den tittade vi på förstås. 
Precis bakom kyrkan finns en tegelbyggnad där extra fina personer finns begravda! 
Efter en god lunch i det fria gick vi över till Klockargården! Minstingen fick rida på en fin Tinkerponny! 
Och sen började vi botanisera bland alla växter! Jag lyckades avstå från att handla sånt jag kände lust att köpa men fick med mig lite ändå....en ny krusbärsbuske, två fina jordnävor och två tomatplantor...någon härdig busktomat som gav rikliga skördar och en med svartaktiga körsbärstomater! 
Barna var lite otåliga...växter, växter...bestäm er liksom! Men de var rätt tåliga ändå...och så fick de ju bullar och festis och en glass också! 
På hemvägen stannade vi till vid Värmlands Säby...en fin stor herrgård från 1700-talet. På de här ägorna har många av mina släktingar på fars sida bott och arbetat...som torpare och soldater. Man fick inte gå in i herrgården men vi var välkomna att titta i parken och gå i labyrinten stod det på en skylt vid infarten! 
För här finns en trädgårdslabyrint! Den är formad som ett falköga...som någon slags blink till namnet på skaparen och han som bodde här innan de nuvarande ägarna...Falkenberg. Det var en stor och riktigt labyrintartad labyrint! Man fick springa runt lite hit och dit för att hitta in till mitten där en sten stod rest och sen för att hitta ut igen! Men det var kul...jättekul tyckte barnen som kutade runt en lång stund! Den kunde ha varit lite bättre omskött dock...häckarna borde klippas och gräset klippas...och allt ogräs tas bort! Men det finns nog varken tid eller pengar för sånt finlir! Det var annat förr...jag roade mig med att titta i kyrkböckerna från den tiden när herrgården var nybyggd och Friherren och riddaren Lindrot bodde här med sin familj. Hela sex trädgårdsmästare hade han och en uppsjö av alla möjliga andra anställda...ett helt samhälle som kretsade runt, levde av och tog hand om denna byggnad med ägor! 
Framme i mitten!

Herrrgården från baksidan!
Ja, sen blev det dags att åka hem igen! En fin, vilsam, uppiggande och lärorik dag fick vi tillsammans! 

6 kommentarer:

 1. Åh, så vackert! Vilken dag! Jag slås av hur mycket utflykter ni gör, underbara promenader och vilken sammanhållning familjen verkar ha. Och det är förstås möjligt mycket pga att du hinner göra undan en massa jobb med hus och hem under veckorna! Så där som du beskriver hade vi det under de första barnåren när vi bara hade ett barn. Sen behövdes helgerna till att handla mat, städa, tvätta (och rätta uppsatser hela söndan). Vi slutade göra utflykter tillsammans. Oftast fick pappan ta ut barnen så att jag skulle få vara ifred och städa hemma. Eller så storhandlade jag mat tillsammans med ungarna medan han städade. Sen blev jag utbränd och efter det har jag aldrig återhämtat mig. Att åka på "utflykt" känns numera oöverstigligt (snyft).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sorgligt att utflykter känns oöverstigligt! Men kanske är det en läkandeprocess...ett liv utanför ekorrhjulet kanske får kropp och själ att börja slappna av och få orken att återvända! Jag förstår hur det är...nån gång ska man ju sköta om allt det praktiska ett hem och en familj medför. Jag ser ju på min make som ändå har nästan all markservice gjord tack vare mig..hur trött han är efter arbetsdagen...inte lätt att orka dra igång en massa jobb efter dagens slut. Men jag gör ju det mesta på vardagarna och alltså finns det tid och ork över på helgerna även om vi för det mesta inte gör så värst märkvärdiga saker utan kanske bara promenader i närområdena!

   Radera
 2. ja, du har rätt. Jag har en tendens att tänka "aldrig mer"men livet är långt och inget säger att jag inte kommer att orka med utflykter igen, om ett tag.. Vad räknas förresten till "utflykt". Förra helgen var jag med trettonåringen och jobbade på odlingslotten och vi hade med fika - det är väl också en slags utflykt? Jag orkar bättre med att göra saker med en person i taget än att dra igång stora projekt som att få mer hela familjen. Dina barn i olika åldrar, vill de alltid med, alla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter härligt med odlingsdag tillsammans med ett av barnen! Och vad roligt med en extra odlingsyta! Vad odlar ni? Alla barn vill inte med numera...det var några år sen det var på det viset! De tre yngsta hänger med...och jag är tacksam och glad över att 15-åringen gör det utan att knysta om att han inte har lust än så länge!

   Radera
 3. Jag planerar att ha 75 kvadrat potatis, 50 kvadrat rotsaker och sallader samt 25 kvadrat kål och purjolök på min odlingslott. Hemma i trädgården blir det lite "fingrönsaker" som tomat,gurka, örter, physalis och paprika i växthus. Bland annat. Det är så roligt!
  Ja, kul när en 15-åring hänger med frilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt och mumsigt med så mycket grönsaker!

   Radera