tisdag 23 april 2019

Taskigt läge

I förskolan är det kris. Det verkar inte vara någon tvekan som saken. För fastän förskolan alltid är bra, för så är det ju bara liksom, så finns det stora problem.

Det finns för lite utbildat folk.
Barngrupperna är för stora.

Nu senast kunde man läsa om barnskötarna. De är ju förskolans största yrkesgrupp. Ja, de är faktiskt det näst vanligaste yrket bland kvinnor i riket. Hela 79 122 kvinnor jobbade som barnskötare år 2017. Men det är för få. Det kommer att behövas 20 000 fler inom de närmsta 4 åren. Det är ju rätt bra egentligen...att det finns så många jobbtillfällen alltså. Fast kvinnorna verkar ha tröttnat lite på att passa barn. Det är bara 2000 barnskötare varje år som lämnar utbildningsväsendet med en examen.

Ja, det låter ju inte så bra det där...och det påpekar kommunal. De skriver att "vi vill alla att det käraste vi har ska ha det bra i förskolan. Få utveckling, stöd och växa i sin egen takt - utan stress eller dåliga förutsättningar i felanpassade lokaler."

Så är det ju...det käraste vi har vill vi lämna bort, från 1 års ålder helst. Det käraste vi har vill vi förvara i förskolor under de flesta av barnens vakna timmar i vardagslag. Och vi vill ju förstås att det käraste vi har ska ha det bra där de förvaras...att de ska utvecklas och få stöd och inte stressas och att lokalerna (spyr ni inte lite, lite av att tänka på att det käraste vi har befinner sig i "lokaler" under den största delen av sin barndom?) är välanpassade. Så vill vi ha det.

Förskolan kostar ca 80 miljarder varje år. Den dåliga förskola vi har alltså...den med stora barngrupper, för lite personal och ofta felanpassade lokaler. Och så kommer ju kostnaderna för sjukskrivningarna till förstås. För barnskötare och förskollärare dras ju med höga sjukskrivningstal. Och så kostar det väl förmodligen att skramla fram de där 2000 barnskötarna varje år...för att inte tala om förskollärarna som numera läser på universitet bevars. Dyrt är det alltså. Men det räcker inte. Det måste bli dyrare. Om vi vill behålla förskolan som den är nu (dålig alltså) krävs det 20 000 fler barnskötare inom 4 år. Och ska den bli bättre...med mindre barngrupper krävs det alltså ännu fler. Och blir barngrupperna mindre måste antalet förskolor öka. Dyrt.

Ja, det får bli som det kan. Och alla förstår väl hur det (inte) kan bli. Förskolan kan inte bli bättre. Det är för dyrt. Och det är väl därför politikerna är så tysta.

Så vi kanske borde tänka om lite...kanske det käraste vi har inte behöver förvaras på förskola. Inte alla i alla fall. Kanske kunde man titta sig runt lite på alternativa lösningar? Barna har ju redan lokaler att tillgå...ofta väldigt välanpassade och personalstyrkan finns också...det är så smart uträknat från naturens sida att med barnen följer en moder (och en fader också för den delen). Och om modern eller fadern kan få lov att ta hand om sin egen avkomma skulle personaltätheten bli helt otroligt bra.

Fast det är klart...det faller på jämställdheten...och drömmen om evig tillväxt förstås. Så det går ju inte. Spela roll...det handlar ju bara om kvinnor och barn. Och kvinnorna har blivit så hjärntvättade att allt de kan be om är mer förskola. Taskigt läge alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar