fredag 26 april 2019

Ska vi byta grejer...

Nattis är på tapeten lite då och då. Föräldrar jobbar ju kväll och natt och barna kan ju inte vara ensamma hemma. Då måste nattis till. Kommunerna är ju ansvariga för barnomsorgen och nattis är tyvärr dyrt. Men staten är snäll och skjuter till. I år betalar skolverket ut drygt 77 miljoner kronor till 192 av Sveriges 290 kommuner. Nattis är en omsorgsform som stadigt växer. I Avesta har man en hel förskola, med 120 platser, för barn som måste tas om hand på nätter, kvällar och helger. Förskolechef (kanske snart en rektor...med ansvar för sovande barn) berömmer kommunen som har sagt att alla som söker nattis ska få det. "De som går iväg och tar hand om gamla på nätterna ska kunna vara trygga med att deras barn har det bra, säger hon." Och de där pengarna från staten...de är jättebra för de betalar en del av lönen till de 14 stycken som jobbar natt.

Ja, det är bra att nattis finns förstås. Om mamma jobbar natt och tar hand om gamla måste hon lämna in sina barn till en barnskötare som, om hon har barn, måste lämna in sina barn att passas av...ja, kanske rentav sig själv, eller någon annan.

Ska vi byta grejer?2 kommentarer:

 1. Helt galet. Det borde vara föbjudet för ensamstående mammor (och pappar med för den delen) att tvingas ta nattpass. Och barnen som har nattis - de måste väl vara på dagis också? För inte kan ju den ensamstående föräldern som jobbat natt till, säg 7.00, hämta hem barnen. Först måste hon väl hem och sova. Det är smärtsamt att läsa om nattis. Finns det verkligen inga andra alternativ? Var är den andra föräldern? Finns det ingen mormor eller farmor i närheten?
  Finns det forskning som bevisar att nattis är fullständigt tryggt och sunt för barnen, psykologiskt sett? Om inte, borde väl föräldrarna själva, omgivningen och samhället göra allt som står i deras makt att finna en annan lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med...det kan inte vara rätt att ensamstående mammor/pappor jobbar natt. Det måste finnas en annan lösning. Främst för barnens och föräldrarnas skull men också av rent samhällsekonomiska skäl. Det kan inte vara ekonomiskt lönsamt på något sätt...men jag får ofta känslan av att det inte ska vara ekonomiskt lönsamt...det är liksom inte själva grejen utan det är arbetet som är grejen...Att en förälder sponsras med rent otroliga mängder pengar är helt ok...så länge ingen mår bra av det.

   Radera