onsdag 3 april 2019

Jämställdheten

Hemkunskapsundervisningen får kritik av Skolinspektionen. Det lagas för mycket mat. Det är för lite privatekonomi och miljötänk i undervisningen. Och det undervisas för lite om jämställdhet i hemmen.

Men på Campus Manilla...där går det rätt till. Där undervisas eleverna om jämställdhet. Och en elev säger att det är ett jättebra sätt att få bort det här med att kvinnor är hemma och lagar mat.

En kvinna från skolinspektionen berättar om problemen.

Jämställdheten måste med. Vill vi ha ett jämställt samhjälle i framtiden så är det skolans uppgift. Eleven ska se hur det går till...det ska inte delas upp sysslor på ett traditionellt sätt.

Ja, privatekonomi är ju bra att prata om...definitivt. Och miljötänket är ju också viktigt. Kanske kunde man lyfta det faktum att alla barn numera utfordras av kommunerna från 1 års ålder till de går ut gymnasiet. Det är lite att tänka på...alla denna mat som ska fraktas hit och dit och där priser och kvalitet måste pressas stenhårt eftersom det är dyrt att laga mat i stordriften...en portion skolmat kostar runt 10-an om man tänker på själva matinnehållet men uppemot 60 spänn med alla kringkostnader. Men...det är väl en petitess i sammanhanget. Inget att fundera över.

Jag tänker ändå...tänk att den där hemmafrun alltid poppar upp! Vad man än pratar om så passar hon in. Fast hon är död. Tänk att hon är så tydlig i folks minnen, till och med i 9:ondeklassarnas medvetande, att man direkt gör kopplingen att jämställdhetsfostran i hemkunskapsundervisningen är ett sätt att få bort kvinnor som är hemma och lagar mat.

Kvinnor som är hemma och lagar mat. Finns de? Var är de nånstans? Jo, jag är ju en sån där anakronism. Men i övrigt? De, vi, är så få att det inte ens förs statistik över oss. Men det är klart kvinnor lagar ju mat ändå...som hobbyarbete på kvällstid. Och det gör kanske männen också? Min gör det ofta. Fast jag är hemmafru. Fast det kanske blir ett problem först om det är en kvinna som lagar mat? Kanske ska vi sluta laga mat? Det är kanske omodernt? Färdigmat hela dan...bra för jämställdheten...och för miljön...not so much. Och är det ens bra för jämställdheten? Såna där basala behov har en tendens att vara svåra att arbeta bort. Mat måste man ju liksom ha. Om en kvinna slutar laga mat måste nån annan göra det istället. Och är det inte en man så blir det väl nån fabrik som gör det...eller rättare sagt...människor i en fabrik...kanske tom kvinnor. Fast det är klart...de får ju lön. Och då blir det en annan sak. Inte lika kul kanske som att laga mat till egna familjemedlemmar...men man får ju känna sig jämställd. Och det är nog inte så dumt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar