fredag 29 mars 2019

Rapport från kvinnofällan

Fredag kväll...pustar ut lite innan sista rycket...kvällsmat...Barna är på vift...två på boxning och en ute med kompis, två hemma...Efter jobbet mellanlandade maken på Maxi för veckans storhandling, mellanlandade hemma och fyllde kylen med varorna och så iväg för leverans av boxningsbarnen. Men snart är han hemma...och då drar vi på bra musik på Spotify och lagar mat tillsammans...så jag sitter här och väntar lite vid köksbordet och läser och tänker medan jag väntar.

Fredag...förr var det städdag...hemmafruarnas städdag. Så är det för mig också. Det är skönt att ha rent inför helgen. Så det är dammsuget och dammat och golvet är skurat i de rum där det behövdes, toaletterna städade, fem sängar renbäddade, kaffebröd till helgen finns, tvätten...ja den är i alla fall på g...det blev en hel del tvätt med alla lakan, kött står och puttrar inför något slags texmexmat. Jag har jobbat hårt alltså.

Lite trevligt har jag hunnit med...8-åringen är hemma för kraftig hosta men är rätt pigg för övrigt...vi gjorde matte, skrev skrivstil och spelade piano. Det var roligt tyckte vi båda. Och sen hann jag ut en sväng i trädgården...igår klippte jag av alla gamla skräpiga perenner men hann inte ta hand om högarna. Och idag blåser det...och högarna for lite hit och dit...och behövde samlas ihop i säckar. Så fyra säckar skräp står nu prydligt vid uppfarten och väntar på att maken kan åka till tippen med det. Ja, och så hann jag se ett avsnitt av Breaking Bad tillsammans med 15-åringen...han slutade sent och jag höll honom sällskap när han fikade framför tv:n.

En dag...rakt ur kvinnofällan. Visserligen har jag inte dubbelarbetat. Jag har enkelarbetat och maken har enkelarbetat...långa arbetsdagar har vi haft på var sitt håll...men snart kan vi ta ledigt båda två. En bra dag. En trevlig dag.

8-åringen passade på att rita några påskbrev! Det gäller att börja i tid om man vill få mycket godis på påskafton! 
Golvtorkning...doften av linoljesåpa gör en på gott humör även om jobbet är hårt! 
Så här fint blev det när allt gammalt torrt försvann! Redan spirar det här och var...kärleksört och vallmo är igång och irisarna är beredda! Och krokusarna gör mig glad! 5 kommentarer:

 1. Intressant.. Ändå skulle många svenskar nu för tiden anse att det är "synd om" en fru som städar i lugn och ro på fredagen (och sen har ledigt under helgen). Mer synd om än en fru som jobbar hela fredagen, städar efter jobbet, övertrött och arg, och sen rusar runt resten av helgen för att försöka hinna ikapp med allt hemma.
  Det du beskriver här: göra egna påskkort, kvalitetstid med ett sjukt barn, se film med en 15-åring, trädgårdsarbete, pyssla om sina vackra trägolv... harmoni och lycka! Att få göra en sak i taget, vilken njutning! Hoppas ni får en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Och ja, visst är det konstigt att det anses synd om den som har tid att utföra nödvändigt arbete på dagtid och dessutom få tid över för samvaro och vila medan det anses som eftersträvansvärt och normalt att försöka pressa in allt på en och samma gång. Det kanske ligger något moraliskt i det också...livet ska inte vara trevligt, man ska "göra rätt för sig" och det gör man bara om man förvärvsarbetar och delar upp hemarbetet rättvist mellan sig på kvällar och helger.

   Radera
 2. Varför har detta "att göra rätt för sig" trissats upp? Kommer det att trissas upp ännu mer? Var kommer det att sluta?
  Jag tänker på att det år 1970 och tidigare ansågs som att en familj gjorde "rätt" för sig om man bara höll sig undan kriminalitet och skötte sig själv. Att som familj sköta ETT lönearbete och ett par barn - det VAR att göra rätt för sig.

  SvaraRadera
 3. Nu minns jag en intressant tidningsartikel jag läst. Det var från just 70-talet. En familj bestående av pappa tandläkare och mamma hemmafru (f d tandsköterska) hade låtit bygga ett modernt "lättstädat"hus. Med praktiska plastgolv, vägghängd toalett osv. Så nu när tvillingarna hade fyllt 13 år menade mamman att hon faktiskt "fuller väl skulle kunna börja jobba halvtid igen". Ja, mot att de lämnade bort stortvätten förstås samt hade städhjälp en gång i veckan.
  Tänk om det är DET som är det rimliga: för att orka jobba halvtid kan man ha max två barn som måste vara minst 13 år. Och då ska man dels ha ett "lättstädat hus", dels hjälp med städning och tvätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har sannerligen ändrat sig! Och det du skriver låter ju betydligt mer rimligt.

   Radera