fredag 13 december 2013

Knäckebröd!

 Har bakat knäckebröd! Ett superenkelt och ett som kräver lite mer arbete. Båda blev väldigt goda men fröknäcket blev riktigt smaskigt! Enkelt att sno ihop är det också!
1 plåt på 30 ggr 40 cm
 
2 dl mjöl
0,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön eller pumpafrön eller 0,5 av varje
1 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl vatten
 
Blanda det torra och rör sedan i det andra.
Bred ut på en plåt.
Grädda i 150 grader i 25 minuter.
Skär dem i bitar och fortsätt grädda i 25 minuter till.
Låt kallna på galler.
8 bröd
 
2 dl  vatten
33 cl öl
50 g jäst
7 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 msk salt
1 msk dillfrön
1 tsk anis
 
Värm vatten och öl till 37 grader.
Smula ner jästen och rör ut den med lite av degvätskan. Häll på resten av degvätskan.
Stöt kryddorna lätt i mortel och blanda ner dem.
Blanda ner salt och mjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.
Värm ugnen till 225 grader.
Dela degen i 8 delar och kavla ut till tunna kakor.
Nagga dem.
Låt jäsa i 20 min.
Grädda kakorna tills de fått fin färg - ca 5 min per sida.
Ta ut bröden och låt dem kallna.
Låt dem gärna ligga och torka ett par dagar.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig provat att baka mitt eget knäcke... det låter spännande! Kanske ska ge mig på ett försök?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Det är både enkelt och gott! Särskilt det där fröknäcket - det går åt som smör i solsken här hemma!

      Radera