Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

lördag 19 september 2020

Win Win

Det är lustigt (eller olustigt) hur saker och ting har en tendens att försvinna och dyka upp i annan skepnad...hur saker går i ring...hur något dåligt och föraktat kan vändas till något toppenbra...hur något som staten ville utrota helt plötsligt kan bli poppis och värt ekonomisk sponsring.

Jag tänker på RUT.

Härliga RUT...en armé av moderna hemmafruar...som inte alls förspiller sin kvinnokraft utan är en förutsättning för att ett modernt liv ska fungera friktionsfritt (för de som har råd). Och nu ska alltså RUT får utföra fler sysslor och dessutom ska taket för RUT höjas. Nu ska folk få dra av inte bara 50 000 kr per år utan 75 000 kr.

Nu ska RUT inte bara få städa och beskära häckar och sånt. RUT ska även få:
- möblera bostäder och montera ihop möbler.
- transportera möbler till secondhandbutiker och loppmarknader. För det är ju bra för miljön att återanvända och så kan den som använt RUT till sånt här bortfraktande även passa på att tjäna en slant på sina bortforslade möbler.
- RUT ska även kunna sköta om enklare tillsyn av bostad och fritidshus. Nu ska man inte behöva be en granne eller en släkting om att komma och vattna, spola kranar och toaletter, klippa gräset och skotta snö...sånt fixar RUT.
- och så ska man även kunna få lämna in sina kläder till en tvättinrättning och få RUT-avdrag för det. Det ska då vara vattentvätt...inte kemtvätt. Och RUT får även torka, mangla och vika tvätt.

Reglerna för vilka som får använda RUT är desamma. Man måste betala skatt. Man måste betala tillräckligt mycket skatt för att kunna göra ett sånt här avdrag. Tjänar man för lite finns det ju inget att dra av ifrån. Och...man får inte anlita släktingar, tex en fru, som RUTa.

Vad är det här bra för då? Vad ska vi ha RUT till?

Jo, det är för att "såväl kvinnor som män ska kunna kombinera familjeliv och arbetsliv på lika villkor". Ett annat grundsyfte är att "rutavdrag förväntas dessutom leda till att fler arbetstillfällen skapas för personer med svag anknytning till arbetsmarknaden."

Det finns fler idéer om RUT. Man funderar på om äldre skulle kunna få ta del av fler RUT-avdrag. De skulle kunna få köpa sällskap och matlagning till rabatterat pris. Och då skulle till och med de äldres barn kunna köpa tjänsten åt den äldre. Inte liksom sälja den själv då förstås utan köpa tjänsten och ge den till den äldre. Jag antar att den idén beror på att många äldre inte tjänar tillräckligt för att kunna göra ett avdrag. Man får förstås inte vara släkt med varandra. Det går emot hela idén med RUT.

Men visst är det häftigt ändå! Man vill att alla ska bli jämställda och orka med sina jämställda liv och då behövs en...ja, vaddå...jo, en hemmafru in disguise. Jämställdhet kräver tydligen en hemmafru. Det funkar inte utan markservice tydligen. Till detta kommer förstås alla andra kvinnojobb som krävs för att få samhället att fungera...och då tänker jag främst på barnomsorgspersonal inom förskola och fritids och alla yrken som kommer med på köpet i den verksamheten. Man får konstatera att det är en faslig tur att det finns kvinnor...som kan se till att kvinnor får bli jämställda precis som vilken karl som helst genom sina gamla vanliga kvinnojobb. Win-win. Eller nåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar