Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 2 september 2020

Dåliga feminister...

Det är rätt tyst om det där med jämställdheten, barna på dagis, mammorna som jobbar för lite nuförtiden...corona har kommit emellan. Men det finns folk som fortfarande funderar på det. Lars Lindström till exempel...som skrev en krönika  i Expressen häromdagen. Den tog avstamp i KD:s och Ebba Buschs uttalanden om feminism. Kd vill införa en ny sorts feminism som inriktar sig på att lösa problem istället för att flumma runt med genusdoktriner och menskonst. Kd vill till exempel göra föräldraförsäkringen fri...inte kvoterad som den är idag. Och det har de förstås fått skit för. Annika Strandhäll tycker att en sån familjepolitik hör hemma på 1950-talet. Ebba kontrar med att säga att det enda politik som hör hemma på 1950-talet är en sån som omyndigförklarar kvinnor så till dem milda grad att man inte anser kvinnor smarta nog att bestämma hur länge de vill vara hemma med sina barn. Ja, det borde väl vara självklart i ett samhälle som tycker att kvinnor och män är lika mycket värda? Att få tänka själv och agera därefter i samarbete med sin partner. Kan man ju tycka.

Men så tycker inte alla. Och definitivt inte Lars Lindström. Han startar sin krönika med en lycklig bild...lyckliga dagisbarn leker tillsammans med en lycklig (kvinnlig) pedagog. Lars slås av hur fantastisk och viktig förskolan är...det är i förskolan barnen kan utvecklas...språkligt och psykiskt.

Sen knyter han an till Kd. Funderar över om vi hade haft allmän förskola i Sverige om Kd hade styrt riket de senaste 50 åren. Nej. Det förstår han att så hade det inte varit. Om Kd hade bestämt hade kvinnors ställning, rättigheter och möjligheter sett så mycket annorlunda ut. Så som det ser ut i resten av Europa alltså. För där är kvinnor förtryckta. Eller? Så måste det vara med Lars logik.

Lars söker sig bakåt i tiden. Ända till 60- och 70-talen. Ropen skalla, daghem åt alla. Fler daghem krävdes av kvinnorörelsen...för att kvinnorna skulle få rätten att arbeta och för barnens skull. Men Kd - Kristen Demokratisk Samling som de då hette var emot. De ville rädda familjen. Men Lars säger att egentligen ville de bara försvara stelnade könsroller.

Kd fick inte som de ville. I riket infördes allmän förskola (fast det kom väl mycket mycket senare har jag för mig), tog bort sambeskattning, fri abort, föräldraförsäkring, pappamånad och ännu fler pappamånader. Och ingen Kristdemokrat kämpade FÖR dessa fantastiska reformer som har garanterat jämställdhet mellan män och kvinnor.

Lars tycker inte att vi är framme än. Det är mycket kvar att göra. Och Ebba och Kd förstör denna process. De vill nämligen att männen ska ha rätt att ha en hemmafru. De vill att föräldraförsäkringen ska bli helt fri och vad händer då? Jo, då kan kvinnan bli förtryckt. Hon kan tvingas av sin man att stanna hemma från jobbet och sköta barn och hem. Kd vill också, enligt Lars, att barna ska slippa gå på dagis och att föräldrar - ja mammor då - ska få pengar för att stanna hemma eller TVINGAS stanna hemma med barnen.

Det som skulle vara så oerhört hemskt om kvinnor fick bestämma själva och alltså kom fram till beslutet att vara hemma med barnen lite längre än i nuläget är EKONOMI. Det har forskats nämligen. Och forskningen har kommit fram till att kvinnors inkomster och sysselsättningsgrad försämras av långa uttag av föräldraledighet. Lars skriver så...Forskning visar att...ungefär som att ett gäng naturvetenskapsmän studerar ett naturfenomen för att utröna hur någon process fungerar...och..joho, det visade sig visst att kvinnor fick sämre löner och pensioner om de är hemma med barn. Och om de är hemma med barn förvärvsarbetar de i mindre utsträckning. Det där med sysselsättningsgraden är väl liksom självklart...om man är hemma kan man ju inte vara borta. I det här fallet går det ju att forska om fenomenet...naturlagarna slår fast att en fysisk varelse inte kan befinna sig på två ställen samtidigt. Men det där med löner och pensioner...nja...forskningen visar inte riktigt sanningen här...många kvinnor som har jobbat många många år inom tex vården får väldigt dåliga pensioner...marginellt bättre än om de hade varit hemma med sina barn mer. Och förresten...om nåt är dåligt och fel...måste man ju inte acceptera det...man kan ändra på regler och lagar och se till att de som jobbar med egna barn och eget hem istället för att använda sig av förskola och rut skulle få rättvisa pensioner för sitt jobb.

Varför är det en så dum idé då? Att få bestämma över föräldraledigheten helt på egen hand och att få lov att vara hemma med barnen i - håll i er nu - hela 3 år? Vad är det som skrämmer Lars så att han måste skriva en hatkrönika i en rikstäckande tidning om hemska Kd? Kd, ett så vidrigt parti, att om det hade suttit vid makten i riket, hade det sett till att alla kvinnor hade varit hemmafruar och att ingen enda unge hade befunnit sig en enda minut på något dagis och att alla hemska män hade kunnat leva ut sina hemska lustar och tvingat sina kvinnor att stanna hemma för att ta hand om barn.

Lars argumentation lyder som följer:
Det är dumt att föräldrar, särskilt mammor får bestämma över föräldradagarna.
Barn har det bäst på dagis. Det är bara där de kan utvecklas.
Kvinnor ska inte ta hand om barn.
Kvinnor ska ta hand om barn. Om de får betalt för det av staten.
Karlar är dumma och vill tvinga sina kvinnor att vara hemma....eller/och
Kvinnor är dumma i huvudet och kan inte hantera valfrihet.
Man måste tvinga föräldrar, särskilt, mammor till rätt beteende.

Och
Man kan bara vara en god feminist om man vill bestämma hur folk ska leva sina liv. En god feminist liknar en diktator på det sättet. Den vill bestämma över andra.

Argumentationen är tunn. Så tunn att den går att koka ner till...valfrihet är dåligt för då kommer folk att välja fel. Men Lars han vet han. Han vet hur det ska va! Precis som de som bestämmer vet hur det ska va! Dumma Kd som försöker mildra förtrycket en aning. Dumma, dumma Kd. Man måste akta sig för dem så att de inte ställer till det för alla Sveriges mammor...för tänk vad hemskt om de skulle tvingas (eller få chansen) vara tillsammans med, sina små underbara småttingar i några få år av deras barndom. Hemska tanke.

2 kommentarer:

  1. Läste debattartikeln och tänkte just precis det du skriver nu, fast jag inte formulerar mig lika spot on som du. Jag skulle så mycket önska att ditt blogginlägg hade publicerats som svar på hans artikel, för alla att ta del av. Tror många inte "tänker färdigt", utan liksom bara hänger med i synen på förskola som det bästa och enda rimliga. Och har en förenklad, endimensionell tanke kring vad jämnställdhet måste vara. Tack för ditt inlägg!

    SvaraRadera