Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 27 maj 2020

Folkskolans läsebok från 1868

Jag och 9-åringen har en ny favorit! En gammal läsebok (i nytryck) från 1868. På baksidan står det att " Läsebok för folkskolan är den kanske betydelsefullaste svenska barn- och ungdomsboken. Generation efter generation av svenska barn har präglats av den. Läsebok för folkskolan var ett storslaget företag, då den först utkom 1868. Den gav de oskolade barnaskarorna en första bildningsgrund, men den lärde dem också att lyda och vara förnöjsamma." 
Boken är tjock och innehåller sju avdelningar...en för varje årskurs. 

Varje årskurs har ett tydligt fokus och instoppat här och där finns alltid religion och moral. 

Vi har nästan läst färdigt första avdelningen...eller afdelningen som det står...till 9-åringens förtjusning. Det är roligt med språk tycker han...och att leta konstiga stavningar är spännande! 

Första avdelningen är alltså riktad till åk 1...för 7-åringar. Det börjar med en fin dikt eller sång om Guds godhet.

 "Hvem gjorde skyn så klar och blå
Och ängens mark så grön?
Hvem lärde blomman dofta så
och le i skrud så skön?
Hvem har väl fogeln vingar skänkt
och lärt den sång så klar?
Hvem har de rika färger stänkt
på fjärilns vingepar? -
Det var vår Fader och vår Gud:
Till honom höje sig vår lofsångs ljud!"

Och så fortsätter lovsången...det är vackert! Eller hur!?

Sen kommer det alla möjliga roliga texter...det är många många fabler...alla förstås med ett moraliskt budskap...som fabler ska ha! Och det finns små dikter och böner. Och det finns gåtor som är roliga att klura på. Ordspråk kommer här och där..."Bättre tiga än illa tala. Liten tufva välter ofta stort lass. Man skall ej skåda hunden efter håren." och så vidare. Det finns sedelärande berättelser om hur man ska uppföra sig. Och det finns några gamla sagor från vikingatiden...Sagan om Hjalmar och Ingeborg och Frihiofs saga. Språket är gammalt och krångligt förstås men jag får tillrätta lägga lite när det behövs! Men det är också roligt att höra på berättelserna på det gamla språket tycker sonen! Det är vackert och poetiskt och roligt att lura ut vad som menas! 
Och så kommer något extra roligt! Frakturstil! Barnen skulle väl förstås tränas i att kunna läsa Bibeln som väl var skriven på frakturstil! 
Här gick 9-åringen igång på allvar...detta var roligt! Ett nytt "språk"! Jag rotade fram en gammal kalligrafibok! 
Och så började han träna! Länge länge satt han och pillade med olika pennor och skrev av lite här och lite där! Inte så lätt men roligt! 
De finaste bokstäverna han fick till klipptes ut! Här är ett vackert A. 

Boken är faktiskt väldigt bra! Ambitionerna är höga! 

För:

klass 1 är fokus på fabler, sagor, vikingatid, moral
klass 2 är det Sveriges geografi, växtlighet, kända platser och städer, djur och fåglar
klass 3 är det den nordiska mytologin, den äldsta historien och fram till Karl den XII, kända svenska uppfinnare och andra personligheter. 
klass 4 är det fakta om de nordiska grannländerna, om utländska städer och vissa länder, om kända råvaror från här och där som kol, bomull, guld, sockerrör och kaffe...
för klass 5 är det den antika historien, kristendomens framväxt, Karl den store, korstågen, boktryckarkonsten, upptäcktsresorna, 30åriga kriget, Ludvig XIV, Nordmerika, Franska revolutionen.
klass 6 är det vetenskapliga företeelser och uppfinningar som elektricitet, luft, vatten, eld, magneten, ångbåtar, jordens inre osv
klass 7 är det Danske och Norska stycken...litteratur på våra grannspråk alltså. 

Det är ett imponerande innehåll. Man verkar ha velat ge barnen en bred och ganska djup allmänbildning inom historia, geografi och naturkunskap samt en hel del litteraturkunskaper! Man verkar också ha ansträngt sig att göra det intressant för barnen att ta del av texterna! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar