söndag 16 juni 2019

En ding ding värld

Häromdagen kunde man läsa att svensk familjepolitik håller högsta klass. Det är FN:s barnfond som gjort någon granskning av 31 industriländer. Det de gjort är att jämföra mamma- och pappaledighet samt tillgång till förskola upp till 6 år.

Rubriksättningen på artikeln som skriver om den här granskningen blir: "Sverige är bästa landet i världen för familjer".

Hur är vi bästa landet i världen för familjer då? Jo...
- mammaledigheten med heltidsersättning är 35 veckor.
- 51 % av alla barn under 3 år går i förskola. (barn under 1 år går inte i förskola i Sverige så om man hade räknat barn mellan 1 och 3 år hade procentsatsen förstås blivit ännu högre)
- 97 % av alla barn mellan 3 och 6 år går i förskola.

Allt detta gör att svensk familjepolitik är snäppet bättre än Norge och Island. Yippi!

Det finns dåliga länder också. Schweiz till exempel. Mammorna får vara hemma med lön 2 månader. Papporna ingen vecka alls. Och bara 30 % av barnen under 3 år går i förskola, 66 % av de som är över 3. Här väljer man att jobba med ordens valör i artikeln...man skriver att "nästan lika undermålig familjepolitik som Schweiz har Grekland och Cypern." Man har dessutom skriande brist på barnomsorg i Schweiz och den som finns är enormt dyr - 15 000 kr i månaden (samma summa som här lustigt nog...fast våra barnomsorgsplatser betalas rättvist av alla skattebetalare...hela vårt skatteliv) kostar det att ha ett barn i förskolan. Det hela leder till att många mammor inte har något val: de får sluta jobba och stanna hemma.

Jaha, så har det blivit...en bra familjepolitik är en politik där mammor får stanna hemma många veckor med lön...och får lämna bort sina barn så tidigt som möjligt till en låg kostnad. I Sverige ligger det till på det viset...och därför är vi världens bästa land för familjer.

Man kan kanske säga att Sverige och Schweiz verkar vara varandras motpoler. I Schweiz måste mammor ta hand om sina barn. I Sverige får mammor inte ta hand om sina barn. Varav följer...att vara tvungen att ta hand om sina barn är familjeovänligt medan att inte få ta hand om sina barn är familjevänligt. Indirekt slår FN:s barnfond fast detta genom sin granskning.

Inte vet jag men...på nåt sätt känns det som man lever i en ding ding värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar