fredag 1 mars 2013

Potatis- och purjolökssoppa och våfflor

Fastän det är kallt ute känns det nästan som vår. Då tycker jag att det passar bra med potatis- och purjolökssoppa. Eftersom jag använde mycket av den gröna delen av purjolöken blev soppan extra grön och vårlik.
 
 
4 p
 
3 potatisar
1 purjolök
1 gul lök
1 l vatten
2 buljongtärningar
grädde eller crème fraiche efter smak
 
Skär rotfrukterna i bitar och fräs i smör. De ska inte få färg. Häll på vatten och buljongtärningar och koka till potatisen är mjuk. Mosa med potatisstöt och mixa slät. Tillsätt grädde efter smak.
 


Till eftermiddagskaffet blev det frasvåfflor. I år provade jag ett nytt recept och det visade sig vara väldigt bra - våfflorna blev riktigt frasiga!
 
8 laggar
 
4 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl smält smör
2 dl iskallt mineralvatten
 
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt grädde, mjölk och mineralvatten. Vispa till en tjock, slät smet. Grädda!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar