Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

söndag 3 mars 2013

Myshelg!

Helgen är snart förbi och vi har haft tre mysiga dagar! I fredags var barnen på karateträning som vanligt. Den ordinare ledaren var sjuk så äldste sonen fick ta hand om det vilket han tyckte var toppen!
 
 
Det var en stjärnklar kväll och de små barnen blev sugna på att gå ut och titta om vi kunde känna igen några stjärnbilder. De är intresserade av rymden just nu eftersom vi läst en hel del faktaböcker i ämnet på sistone. Vi tog med oss kikarna ut och tittade. Helt fantastiskt hur mycket mer man såg med bara en vanlig kikare! När de stora barnen kom hem stannade de också kvar ute med oss en stund och tittade. Mysigt!


Lördagen gick fort. Försäljning av bröd i 12-åringens klass på förmiddagen. Lek i lekpark. Fika. Datorspel... På kvällen lagade vi mat tillsammans. 
 
 
Det blev mortadellafylld fläskfilé med rostad potatis, stekt zucchini och timjansky. Mer än godkänt av alla!



Till 4 personer:
 
500 g fläskfilé
100 g tunt skivad mortadella
1 tsk vit konc tryffelolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
Grönsaker:
400 g små potatisar
olivolja
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar
800 g zucchini
 
 
Timjansky:
1/2 kruka färsk timjan
1 dl vatten+1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1/2 hönsbuljong
1 tsk maizena
 
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta, klyv och bland potatisen med olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka i ca 20 minuter.
 
Pusta filén från hinnor. Skär ett cm-djukt snitt längs med. Fortsätt snittet som en spiral in i köttet så att det kan vikas ut plant. Lägg över plast ohc banka lätt ut till en jämn platta. Täck köttet med mortadella och droppa över tryffelolja.
 
Rulla ihop till en fast rulle och bind om den med steksnöre.
 
Skiva zucchini och blanda med olivolja, salt och peppar.
 
Koka upp ingredienserna till skyn och ha den klar.
 
Salta, peppra och bryn köttet i stekpanna. Stek zucchinin i olivolja.
 
Stek klart köttet i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader. (ca 2o minuter)
 
Låt köttet vila medan grönsaker och sky görs klart. Mixa skyn slät med mixer.
 


Till efterrätt blev det aprikosflan med vaniljmascarpone. Alla utom ett barn tyckte det var jättegott!
 

 
Till 4 p:
 
1 ark smördeg
1/2 ask mascarpone
2 msk grädde
1/2 tsk vaniljsocker
färska eller konserverade aprikoser
3 msk aprikosmarmelad
 
Dela smördegsplattan i 4 delar och kavla ut dem i strösocker.
Grädda i 12 minuter i 225 grader.
Svalna och bred på mascarpone blandat med grädde och vaniljsocker.
Lägg på aprikoser i skivor.
Pensla på marmelad (som man värmt innan så att marmeladen blir flytande)
 
 
Efter maten blev det lite slappande framför melodifestivalen. Ingen tycker om det egentligen men vi (utom de två äldsta barnen som vägrade) tittade ändå för att få reda på vilka som gick vidare. Vi blev besvikna. Programmet efteråt, Mr Selfridge, gillar vi desto mer. Det är toppenbra! Barnen gillar det också fastän det inte är så spännande direkt!

 
 
Söndag: Fritidsaktiviteter för barnen på förmiddagen. Matlagning och plock med papper. På eftermiddagen blev det en promenad med ett lekparksbesök.

 

4 kommentarer:

  1. Vilken mysig helg och vad god mat!!

    SvaraRadera
  2. å maten ser verkligen underbart god ut!!!

    å sen måste jag erkänna att jag nog behöver egentid..men det kan betyda att jag som nu får sitta vid datorn och skriva en stund ...och oftast kan jag inte de på dagtid när lilla skruttan är vaken..hon är mkt vildare än vad de andra varit,fniss,lämnar man henne obevakad hittar hon på ngt bus som typ en penna....hmm...
    ler. men samtidigt om jag tänker när jag jobbade på fsk fick jag ju verkligen mkt mkt mindre egentid och främst lite tid med mina och de är ju dem jag vill ha tid till<3 men nog tror jag att min man har det lugnare på sitt jobb än vad jag har hemma fast man har de på helt olika sätt...å vi vill ju båda ha de som vi har det ...och jag tror personligen att de är positivt att känna att man är beroende av varandra oavsett om de är i ekonomi eller på andra sätt...man är ju en familj och hjälps åt...förstår inte varför man ska vara så fruktansvärt självständig hela tiden..

    älskar att vara beroende av att vara med min familj.

    kram fina du<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske skulle ha förtydligat lite - det är klart att jag njuter av att vara ensam ibland! Men det är jag när lillkillen sover middag (ja, en 6-åring håller mig sällskap när han har tid med mig förstås!) och när småttingarna har lagt sig på kvällen! Det jag menade var att det är så lustigt att folk som arbetar automatiskt tror att de som är hemma med barn inte har någon egentid. De tycker liksom lite synd om mig - medan jag känner mig väldigt nöjd och harmonisk med mitt liv och min egentid!

      Tycker också att det är synd att man måste vara så självständig - det är fint att hjälpas åt. Sedan tycker jag att livet inte behöver vara precis likadant i alla stadier - när man har barn, fa små men även tonåringar faktiskt- kanske man måste fokusera på dem och familjen - och det känns som om jag på det sättet fokuserar på mig också - inte som en uppoffring om du förstår vad jag menar. Innan och senare i livet ser det kanske annorlunda ut! På det sättet blir ju livet lite mer variationsrikt och överraskande också!

      Kram på dig också!

      Radera
  3. Ditte-förstår precis hur du menar..och egentid för mej ahr alltid varit när de minsta sover eller är med pappan..inte de större.fniss.
    å jag känner med att detta är ju mitt liv och det jag vill..helst av allt..fast man blir trött ibland.ler.
    jag blri bara argare och argare på detta system och denna hysteri kring att alla barn borde gå förskola,socialiseras osv..och alla föräldrar borde få tid till detde vill som träna å bla bla bla. motivet till att jag vill ha barn är för att jag vill vara med dem...sen kan en promenad ensam göra susen.fniss.
    kram<3

    SvaraRadera