söndag 3 mars 2013

Egentid!

Ibland blir jag så full i skratt åt hur fastlåsta folk är i sina förutfattade meningar! När jag uträttar olika ärenden, t ex går på utvecklingssamtal tar jag ibland med mig mina yngre barn. Ibland har jag barnvakt. När jag har barnvakt får jag ofta höra att det är skönt för mig att få egentid! Jag brukar inte säga så mycket. Jag skulle vilja säga "tycker inte du att det skulle vara skönt med lite egentid då? Du som sitter här på jobbet?" Men det säger jag ju inte förstås. Det är ju oartigt!

Men folk tycker alltså att man inte har egentid när man har barn med sig! Jag tycker att jag har en massa egentid när jag har barnen omkring mig. Jag kan göra massor av saker som jag själv får ut något av tillsammans med barnen. Däremot på ett arbete har man inte så mycket egentid. Där är man tvungen att utföra sina arbetsuppgifter och det blir inte så mycket tid till det man själv kanske önskar göra. Jag däremot kan sköta mitt hem, greja i trädgården, baka och laga mat. Allt detta kan jag göra tillsammans med mina barn eller med barnen omkring mig. Jag kan göra saker med mina barn som jag också gillar, rita, sjunga, spela, läsa, bygga lego, göra gymnastik...Jag kan göra saker som bara är för mig med mina barn omkring mig, läsa, fundera, träna, sticka, skriva... Jag har alltså enorma mängder med egentid. Men det är det inte många som förstår! De tror att man måste dela upp allt. Jobb, barn och sedan den där egentiden och då ska man tydligen vara ensam! Jag bakar ihop allt istället och tycker att jag får ut massor av det!

4 kommentarer:

 1. Jag tycker jag har egentid hela tiden när jag är hemma med min yngsta. Jag jobbar nu 47 % (just nu är jag långtidssjuksriven) men när jag var hemmamamma på heltid i 4 år så fick jag höra nästan hela tiden om att det var fel, det var inte bra för barnet. Folk tittade liksom snett på en när dom frågade vad jobbar du med då? och jag svarade jag är hemmamamma. Men vad är det för fråga att ställa egentligen? Precis som om det man jobbar med är det viktigaste man vill veta om en person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt att yrket är den viktigaste delen av ens identitet! Det finns ju så mycket annat som är viktigt i livet!

   Radera
 2. Det var ett himla bra inlägg!

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera