Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 5 mars 2013

Klasskillnader i skolan ska lösas med mer förskola!

Det står i Aftonbladet om att det finns klasskillnader i skolan. De ska lösas genom att barnen går i förskolan.
http://mobil.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article16355120.ab;jsessionid=BA93765DC002018D846487BE679DC8B9

En dansk forskare, Esping-Andersen, menar att skolan inte kan möjliggöra klassresor på egen hand. Men att forskningen visar att det hjälper att gå i förskola. Ju tidigare desto bättre! Barn från sämre förhållanden som har gått på förskola får högre poäng i kunskapstester och klarar sig sedan bättre i skolan! Men jag fattar inte riktigt. De allra flesta barn (76 % av alla barn mellan 1 och 3 år: 48,4 % av 1-åringarna, 87,8 % av 2-åringarna och 92,7 % av 3-åringarna) går ju på förskolan i Sverige! Ändå fortsätter klassklyftorna i skolan att öka! Det borde ju vara tvärtom! Hur kan det vara så? Endera beror det på att det är fel på förskolorna. Det kanske är jättebra med förskola tidigt och till alla barn men att förskolorna som de är utformade i dag inte är bra. Och det har det ju kommit rapporter om. Barngrupperna är stora, ljudnivåer höga, barnen är sjuka ofta, personalen är sjuk ofta... Då måste man ändra på detta. Vad kostar det? Eller så är det inte så att det är så bra för barn att gå på förskola! Skolresultaten var bättre förr när barnen inte gick på förskola i så hög utsträckning. Klassklyftorna i skolan var också mindre tidigare när alltså barn inte gick i förskola i så hög utsträckning.

Kanske är det helt enkelt så att det är ett feltänk att tro att förskolan ska lösa alla problem. Det kanske är så att förskolan är med och skapar problemen? Vad behöver små barn? En nära vuxen. Var kan de få det? Hemma hos sin mamma eller pappa! De allra flesta föräldrar är bra för sina barn av den anledningen att de älskar sina barn och vill dem väl. Det behövs ingen pedagogik för att barn ska utvecklas. Det räcker med närvaro. En mamma/pappa som är med sitt barn kommer förmodligen att prata med barnet, ta i barnet, se till att de problem som uppstår får någon lösning... En pedagog som har hand om en hel barngrupp kan aldrig ge så mycket kontakt till varje barn som en normalgod förälder.

När barnen blir äldre och har intellektuell och fysisk mognad för att lära sig saker (ca 7 år enligt min erfarenhet) då behövs bra skolor och bra pedagoger. Barnen behöver gå lagom många timmar och ha fritid för återhämtning, vila och kontakt med sin familj.

Varför går det då bättre för barn från mer "resursstarka" hem? Jag tror så här. Barn som går på förskola är lite trötta på "institutionsvärlden". De har varit så mycket i skolliknande miljöer och de är vana vid hur det går till där. De är vana pedagoger och har ingen särskild "respekt" för dem. De är vardagsmänniskor. De har svårt att skilja mellan borta och hemma och bär sig åt som om de är hemma överallt. Lärarna har svårt att hålla ordning bland barnen eftersom de är så "hemma" i skolan. Det blir svårt att undervisa effektivt när ingen lyssnar ordentligt. Nivån sänks i skolan för att lärarna ska kunna ha någon chans att nå alla elever. De föräldrar som är medvetna om hur skolan fungerar kommer att försöka överbrygga bristerna och ser till att deras barn hänger med. Det säljs en mängd pysselböcker som är klart pedagogiskt inriktade numera. De handlar om skrivning och läsning, klockan och engelska osv. Detta tyder på att det finns många föräldrar som vill lära ut saker hemma! Många barn kan läsa innan de börjar skolan. Det förekom knappt när jag var liten. Det skötte väl skolan om! Jag tror att många föräldrar är oroliga att barnen ska halka efter och vill vara på säkra sidan!

Lite spekulationer bara! Får tas med en nypa salt! I alla fall vill man i Malmö satsa på förskolan för att komma tillrätta med klassklyftorna i skolan. De vill minska barngrupperna, ge alla barn rätt att gå i förskolan minst 20 timmar/veckan och informera föräldarna om att det är bra att gå i förskolan så att fler skickar dit sina barn! Good luck!

2 kommentarer:

  1. Jag förespråkar att man ska få vara hemma med sina barn så länge man vill. Känner mig till viss del delaktig att vi fick vårdnadsbidrag i Örebro. Jag gick runt med listor som folk skrev under för att visa att vi visst ville ha det. Jag skrev massor med insändare om att alla ska få välja själva vilken barnomsorg dom vill ha. Jag själv hann då aldrig utnyttja det eftersom dom införde det när Linnea var 5 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att man borde kunna ha möjlighet att själv få välja på vilket sätt man vill ta hand om sin familj! Det borde vara möjligt att kunna försörja en familj på en lön! VIlket arbete du verkar ha lagt ner på att försöka få igenom vb! Och vad tråkigt att du själv inte fick någon glädje av det!

      Radera