Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 8 januari 2021

Följ strömmen...

Snart är jullovet slut och en ny termin ska börja. Och så är det i förskolan också. En ny termin börjar. Och ny termin i förskolan betyder att nya förskoleelever ska inskolas. Och det kan vara lite marigt det där med inskolning. Det är tur att diverse tidningar hjälper till med listor på tips som hjälper till. För tipslistorna dyker upp två gånger varje år...efter jul och i augusti...som ett brev på posten! 


I år kan man på Loppi ta del av 5 tips som gör inskolningen lättare för både barn och förälder. 

1. Var trygg

Barnet känner nämligen om föräldern är osäker. 

2. Lita på pedagogerna

Alla barn är olika och kräver sin egen takt...och det är nåt som pedagogerna vet bäst. Så lita på dem. När de tycker att föräldern ska gå ja, då är det dags. 

3. Håll avskedet kort och tydligt

Det kan komma tårar när det är dags att gå. Och då är det viktigt att vara snabb...säg "hej då" och vinka och dra! Ring efter 15 minuter för att höra att allt går bra. 

4. Berätta om ditt barn

Berätta för pedagogerna om ditt barn och om det finns någon speciell rutin för att få just ditt barn att somna. 

5. Var ett stöd för ditt barn

Jaha. 

Ja, det var det hela. Typ alltså...det är jobbigt att lämna bort sin lilla unge och det är jobbigt för barnet...Föräldern kan vara orolig och barnet kan bli ledset...men det är helt i sin ordning...var lugn och låtsas att allt känns helt ok och lita på pedagogerna...de vet bäst. Det är väl liksom budskapet. Eller? 

Det är inget mer liksom. Det finns liksom ett underliggande kontrakt...och det är att barn går i förskola. Punkt. Detta är inget att diskutera. Det är det normala. Normen. Denna norm är odiskutabel. Det är inget problem att mammor lider av att lämna sitt lilla barn ifrån sig. Det är inget problem att barn är ledsna och gråter när de ska gå igenom separationsprocessen och komma ut på andra sidan. Problemen är parternas reaktioner. Det är de som ska avhjälpas genom de här listorna, de här råden. 

Om du är orolig...tryck ner oron.

Om ditt barn gråter...lita på pedagogerna, de vet.

Om ditt barn gråter...håll avskedet kort. Gå. Visa barnet att det inte hjälper att vara ledsen. Gör pinan kort så att barnet förstår att det måste foga sig. 

Vad du eller ditt barn än känner så finns det ingen fog för det. Du ska inte ta dina eller ditt barns känslor på allvar. Du ska invaggas i säkerhet...lita på oss...någon annan...vem?...vet bäst. Det går bra. Allt ordnar sig. Allt bli till det bästa bara du slutar kämpa emot. Häng med bara. Följ strömmen. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar