söndag 31 maj 2015

Att smita undan! Om en tredje pappamånad

Jag lyssnar på en debatt mellan Carina Olsson, ordförande för s-kvinnorna och Madeleine Lidman, hemmaföräldrarnas nätverk. Det handlar om den tredje pappamånaden. Madeleine Lidman är saklig och välformulerad. Hon håller sig till det det handlar om - att man inte ska styra familjer eftersom alla familjer är olika och har olika behov. Att vi kan avgöra själva hur vi vill ha det. Och att väldigt många människor är upprörda och ledsna över att nästa steg ska tas. Att det ställer till det. Och mer är det ju inte att säga om det. Föräldrar kan bestämma själva. Och folk tycker inte om det här. Det räcker med att gå in på Försäkringskassans fb-sida. Där har de kört med en drive att den bästa mors dagspresenten är att dela föräldradagar och vab lika. Och folk ÄR upprörda. De allra flesta tycker att det är fel att politiker ska bestämma över såna saker.

Från S-kvinnan fick vi det vanliga tugget. Varför ska man styra föräldrarna? Jo, barnen får träffa sina föräldrar lika mycket under de första åren (det första året blir det väl för många). Och arbetslivet blir mer jämställt. Fler kvinnor kommer att arbeta heltid och det påverkar löneutvecklingen både för kvinnor som har barn och kvinnor som inte har barn. Här antyds som vanligt att kvinnor som är hemma längre än normen är förrädare som sabbar för alla andra, väluppfostrade barnlösa kvinnor, som jobbar som de ska och inte går hemma och är normförrädare.  En stor majoritet vill förresten ha det här! LO, TCO och Saco vill ha det och en majoritet i riksdagen vill ha det. Så de har ett brett folkligt stöd för att gå vidare ett steg till. Vad vanligt folk tycker är inte intressant. Men det sa hon förstås inte. Vi har förresten redan väldens mest flexibla och dessutom längsta föräldraförsäkring så vi ska inte klaga. Fast tyvärr så ljuger Carina här. Vi har inte världens längsta föräldraförsäkring. I Tyskland har man ungefär samma antal föräldradagar och dessutom rätt att vara tjänstledig från jobbet i 3 år. OCH - ännu viktigare - sambeskattning och skatt efter försörjningsbörda vilket ger möjligheter att vara hemma efter att föräldraledigheten är slut om man så önskar! Snacka om flexibilitet! Det har vi inte något som liknar här.

Madeleine säger att när staten går in och styr så kommer folk att hitta nya lösningar. Skriva sig på olika adresser och säga upp sig från jobbet för att få möjlighet att ge barnen tid. Men då säger Carina att hon hoppas att Hemmaföräldrarnas nätverk inte rekommenderar sina medlemmar att säga upp sig, att SMITA UNDAN! Hon använder det ordvalet. Smita undan!? Har vi alltså arbetsplikt? Anses mammor  och pappor som tar hand om sina egna barn som smitare? Är det ett sånt samhälle vi har alltså. Det har jag misstänkt länge men nu fick man höra det utsagt. Att ta hand om egna barn är att smita undan. Plikten har man mot arbetslivet. Mot andra kvinnor. Mot barnlösa kvinnor. Så att de inte ska få lite lägre lön eftersom arbetsgivare inte litar på kvinnor. Man vill gråta. Eller slåss. Eller skrika. Men det gör jag inte. Jag skrattar högt! Jag har smitit undan! Och jag njuter av det varje sekund!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar