tisdag 12 maj 2015

Matte i 4:an

Jag och 11-åringen räknar vidare i vår gamla mattebok från 50-talet. Det börjar bli ganska mycket lättare än förut och 11-åringen känner sig nöjd med att ha blivit bättre på matte. Vi har snart räknat ut boken. Just nu är vi på geometri. Det har de inte börjat med i skolan än. Vi har lärt oss om omkrets och area av kvadrater och rektanglar. Vi har också jobbat lite med volym. Idag räknade vi de här talen och W klarade av dem alldeles själv - både läsa vad som stod i uppgifterna samt räkna ut det på egen hand.

1. Golvet i ett rum, som är 5 m långt och 4 m brett, skall fernissas. a) hur stor är golvets yta? b) Vad kostar fernissningen efter 2 kr 75 öre per kvadratmeter?
2. En villatomt är 52 m lång och 48 m bred. a) Hur stor är tomten? b) Hur mycket kostar en efter 4 kr per kvadratmeter?
3. Ett torg i form av en rektangel är 146 m långt och 128 m brett. Hur stor är ytan?
4. I ett rum skall läggas parkettgolv. Vad kostar detta, då rummet är 6 m långt, 5 m 5 dm brett och priset är 17 kr 50 öre per kvadratmeter?
5. Ett obrd, som är 1 m 8 dm långt och hälften så brett, skall beklädas med vaxduk. a) Hur stor är bordets yta? b) Hur mycket kostar vaxduken efter 5 öre per kvadratdecimeter? c) Runt bordet skall sättas en list. Hur lång blir denna?

Jag tycker att de gamla böckerna är riktigt bra. För det första är det många uppgifter till varje moment - det blir alltså stor mängdträning. Sedan är uppgifterna kluriga. Man ska ta reda på ganska många saker och man måste tänka efter vad det egentligen är som efterfrågas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar