lördag 16 maj 2015

Utflykt och rabarberkaka

Idag åkte vi på utflykt till ett ställe där min pappas farfars far bodde en gång i tiden. Vi besökte kyrkan där han och andra släktingar ligger begravda och tittade på gården där de arbetade. Vi besökte även en plantmarknad. Där var det något slags jubileum och det var musik och gratis kaffe och fralla och ponnyridning. Det var så mysigt alltsammans. En av de finaste dagar vi upplevt på länge! Alla var på gott humör trots att det var riktigt kallt och vi skrattade och pratade och hade kul tillsammans. Det var så vackert alltsammans också att man blev glad bara av detta. Naturen, den gamla vackra kyrkan, kyrkogården med sina gamla mossiga gravstenar, en låg mossbeväxt mur, träd som var gamla, knotiga, mossiga...Och så stämningen på plantmarknaden. Som att vara förflyttad till Midsommer. Folk som umgicks och drack kaffe, shoppade växter, lyssnade på härlig musik, ägarna som sprang med kaffekannor och delade ut godisbitar till barnen...Ett spektakulärt lik bland pelargonerna var det enda som fattades...närå men skämt åsido så var det så otroligt mysigt!
 
Mossiga gamla gravar bakom en stenmur täckt av mjuk mossa...
Den här graven tyckte barnen så mycket om...och jag också....
Sedum och mossa på muren och så den vackra röda träkyrkan bakom...
På varsin sida om ingången till kyrkogården fanns två trästammar. Eller vi trodde först att det var trästammar men det var två gravar från 1700-talet. De såg precis ut som träd med ådring och grenstumpar som stack ut...Vackra...
Det här tyckte vi var fint...
 
Efter vandringen på kyrkogården var det gott med lite lunch. Varmt kaffe och varm choklad värmde gott i våra frusna kroppar. Ägg- och skinkmackor till det och så en bit rabarberkaka efteråt...enkelt och gott!
Receptet till rabarberkakan finns: här 
 
 
Sedan gick vi till plantmarknaden. Den var otroligt välsorterad och jag kunde ha handlat hur mycket som helst. Det gjorde jag inte men det var roligt att titta!
 
Lite köpt blev det i alla fall! En ny klematis eftersom den gamla dog i vintras. Och så tre kryddväxter för 100 kr - en persilja, en timjan och en oregano! Och så två nya alunrötter. Jag har mörkröda och gulröda sen förut och nu köpte jag en ny rolig röd färg och en alldeles gul! Och så en sibirisk bergsvallmo. De är så fina! Hoppas att den ska trivas!
En shetlandsponny fanns det på plantmarknaden och den fick de två minsta barnen rida på! Det var så roligt! Minstingen var alldeles begeistrad och ville förstås ha en egen häst!
Sen åkte vi hemåt! Vi åkte på småvägar och tittade på fina hus och nedgångna hus. Landbygden är bitvis en sorglig syn. Tomma hus och vanskötta hus, skräp och gammalt bråte står lite här och där. Men det finns fint också förstås. Vi åkte förbi en gullig liten gård och där såg vi kalkoner gå löst på gräsmattan. De små barnen har aldrig sett några såna så vi stannade till för att de skulle få se...Och då blev kalkontuppen (säger man så?) ilsken och burrade upp sig och närmade sig. Han kacklade något hemskt och spärrade vägen för bilen! Minstingen var mycket imponerad över hur tuff jättefågeln var!
 
Trots att vi inte gjorde nästan något som direkt passade barn - förutom ponnyridningen - så var barnen nöjda och belåtna med sin dag. De tyckte kyrkogården var rolig. Det var så fint och lite spännande att tänka på att deras egna rötter finns där. Fundera lite på hur det var då. Sen är ju barn bra på att fixa roligt på egen hand - i det stillsamma och lugna - springa, leka, fantisera...
 
En etikett blev hemskolning. Vad har då barnen lärt sig idag. Vi planerade inte att de skulle lära sig något. Bara att de skulle följa med på den utflykt vi ville göra och förhoppningsvis tycka att det var roligt. Men jag tror att de lärde sig en del.
- vilket landskap stället vi besökte låg i och vilket som kommer efter.
- vad folk kunde jobba med förr - pratade om drängar och pigor apropå att det fanns en stor gård i närheten där deras morfars farfar jobbade som ung.
- lite om gamla murar. Varför man byggde dem.
- en del om växter. Lärt sig känna igen några nya växter.
- om shetlandsponnyer.
- om järnåldersgravar - vi körde förbi några gravfält och läste på en informationstavla.
 
Ja, inte vet jag om de blev klokare av det precis men några fler hakar i hjärnan som man kan kroka i lite mer kunskap i kanske skapades. Man vet aldrig!


2 kommentarer:

 1. Men å så vackert det ser ut.

  ja du,utanförskap.ett utanförskap media och samhället har skapat. det är en förmån att få slippa vara med 20 andra varje dag. förstår inte hur de har blivit och blir snurrig och arg av att tänka på det.

  Idag har vi en riktigt slödag

  ha en fin söndag

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var vackert! En fin dag! Kram!

   Radera