måndag 10 mars 2014

Lax med saffranssmör och vårsysslor!

Våren är här och det känns alldeles fantastiskt! Det är skönt att vara ute och det är härligt att komma igång med sysslorna i trädgården, att städa undan vintern! Barnen njuter av att vara ute i timmavis. De hoppar på studsmattan, spelar hockey, cyklar. gräver i sandlådan...Det är en fröjd att se dem!
 Det har varit extrapris på färsk lax och eftersom det var billigare än de där trista frysta portionsfiléerna så köpte vi på oss några hela laxsidor och frös in. I söndags provade jag ett nytt recept. Det var mycket gott och uppskattat av alla!
 
4 p
500-600 g lax i 2 cm tjocka skivor
2 morötter
1 purjolök
1/2 fänkål
lite vermouth
salt och peppar
 
Strimla rotsakerna i så tunna strimlor du kan.
Lägg dem på ett ugnssäkert fat, salta och peppra och stänk över lite vermouth.
Lägg laxskivorna över och salta och peppra dem också.
Täck med ugnsfolie och låt stå i 225 grader i ca 15 minuter - kolla emellanåt så den inte blir för färdig.
 
Saffranssmör:
150 g rumsvarmt smör
1/2 pkt saffran
1 msk pressad citronsaft
salt och peppar
 
Mortla saffran och salt och tillsätt sedan citronsaften.
Mosa ihop saffransröran med smöret.
 
Servera laxen med saffranssmöret och hasselbackspotatis.
 
 Det har börjat hända saker i trädgården och man ser dag för dag hur allt sätter fart.
Det är skönt att börja städa undan allt gammalt och torrt och glädjas åt allt det nya och spirande!
Krokusar i glada färger gör mig glad! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar