fredag 17 januari 2014

Prat om sambeskattning!

Sverigedemokraterna vill ha frivillig sambeskattning. De andra partierna ryser och säger att det kommer att driva kvinnorna tillbaka till spisen. Jag förstår inte riktigt vad de menar med det.

Beskattningen skulle väl vara frivillig. Det är inte fråga om obligatorisk sambeskattning. De som tjänar på eller vill ha särbeskattning ska få fortsätta att ha det. Om det känns attraktivt för vissa att använda sig av sambeskattning är väl det bra! Då betyder väl det att den kvinnan eller mannen vill tillbaka till spisen.

Fast jag fattar inte riktigt varför någon enda människa skulle vilja stå vid en spis precis hela dagarna - ja, förutom kockarna då och skolbespisningspersonalen - men de får stå vid spisen så mycket de vill för de jobbar med det professionellt. Läget blir ett annat då. De är med och ökar landets BNP och det är ju positivt för samhället och dessutom är de jämställda. För det är jämställt att yrkesarbeta oavsett vad man jobbar med. Spisar och barn och städning är inte förnedrande kvinnojobb om man får betalt för dem!

Något som är lite lustigt när man pratar om att tvinga tillbaka kvinnorna till spisen - och jag antar att de inte menar bara spisen utan till alla traditionelle kvinnosysslor - är det är ju precis där kvinnorna har hamnat ändå. Fast utanför hemmen. Ja, de flesta i alla fall. Vilka är det som jobbar i förskolorna, inom äldrevården, som städare, som skolbespisningspersonal...inte är det många män. Det är kvinnorna som har hamnat där! Vid spisen. Fast bortaspisen, inte hemmaspisen! Vilken spis som passar bäst i olika skeden av livet kanske vore upp till var och en att bestämma!

De övriga partierna verkar vara rädda. De vill inte prata om sambeskattning. De viftar bort frågan med tillmälen. Groteskt förslag! Skicka kvinnorna tillbaka till spisen! Media skriver inget om det här. Upplyser inte folk om vad frivillig sambeskattning innebär. Talar inte om att vi faktiskt hade frivillig särbeskattning perioden innan den obligatoriska särbeskattningen infördes. Alla är lite rädda tror jag. Tänk om folk skulle gilla att kunna få välja på fler sätt att leva!? Tänk om vissa kvinnor skulle få för sig att bli hemmafruar igen!? Man pratar om jämställdhet. Men jämställdhet ska väl vara något bra, något som vi vill ha, något som gör livet bättre för oss. Om dagens jämställdhet vore så bra skulle den inte hotas av frivillig sambeskattning - ingen skulle välja det ändå! Varför inte ta reda på vad folk vill ha!? Det kan väl aldrig vara farligt!

(Obs - inlägget betyder inte att jag är Sverigedemokrat - utan bara att jag tycker att det är intressant att ett bra förslag som gäller skatter förtigs eller förlöjligas!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar