söndag 26 januari 2014

Calzone, mintkladdkaka, chokladägg och skridskoåkning!

En lugn helg är snart slut. Matlagning, skridskoåkning, plugg inför prov och en hel del städning.
 
I fredags gjorde vi calzone. Jag provade en ny deg och den blev jättegod - frasig och lite mer som "pizzeriapizza".
 
Deg:
2 tsk torrjäst
3,25 dl varmt vatten
1,5 msk olivolja
3,75 dl vetemjöl
3,25 dl vetemjöl special
1 tsk salt
 
Strö jäst över vattnet i en skål och låt stå någon minut. Blanda ner olivolja och rör om.
Sikta samman mjölsorterna och saltet i en matberedare. Tillsätt degspadet och kör i ca 5 minuter till degen bildar en boll.
Lägg degklumpen i en oljad skål och låt jäsa i ca 2 timmar på ett varmt ställe.
Knåda luften ur degen.
Räcker till 4 calzone.
Kavla ut till rundlar och lägg på tomatsås, finstrimlad skinka, ev finhackade champinjoner och ost.
Vik ihop och tryck till kanterna.
Grädda i 259 grader i ca 15 minuter.
I går gjorde vi kladdkaka men vi testade att lägga på after eight! Mintigt och gott!
Skridskor har vi hunnit åka! Ett roligt nöje för både stora och små. Kul med hockey eller att bara åka runt och prata eller försöka göra lite "konster". 
En ny efterrätt provade vi också - chokladtryffelägg med hallonsås.
 
100 g mörk choklad
rivet apelsinskal från 1/2 apelsin
0,5 dl crème fraiche
 
100 g vit choklad
0,5 dl crème fraiche
 
Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
Rör ner crème fraichen (och apelsinskalet).
Ställ in i kylen för att stelna.
Forma sedan till ägg med två teskedar sköljda i hett vatten.
 
Hallonsås:
200 g hallon
2 msk vatten
5 msk florsocker
 
Mixa allt till en slät sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar