Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 31 mars 2020

Egna beslut.

Jag lämnar på skolan och konstaterar att det är mycket färre barn på skolgården än vad det brukar vara. Barnet jag lämnar har också varit hemma ett par veckor...han har varit snorig och klagat på halsont...men jag har ärligt talat också känt mig lite orolig och tyckt att det har varit skönt att ha något att skylla på för att kunna hålla honom hemma. Nu har jag inte det längre och lämnar honom på skolan som man ska. Det känns lite så där. Jag tänker på alla kontakter en skoldag innebär.

Många tänker nog likadant för frånvaron är hög i många skolor rapporteras det om. På en skola blev rektorn så bekymrad över den höga frånvaron att hon skickade ut ett brev till föräldrarna där hon skrev att socialtjänsten kan komma att kopplas in om man håller sina friska barn hemma. Man bryter mot lagen. Vi har skolplikt. Så länge skolorna har öppet har barnen skolplikt. Och om skolorna stänger så skall all undervisning som inte kan utföras på distans tas igen på lov, helger, fler timmar under nästa läsår. En chef i förvaltningen mildrar lite...man ska se brevet som ett tappert försök av rektorn att få tillbaka friska barn till grundskolan. En anmälan till socialtjänsten måste normalt sett föregås av mer oro och rädsla för barnet. MEN...

...att hålla barnen hemma är ändå en orossignal eftersom regeringen har rekommenderat kommuner att inte stänga skolor.

"Det är okej att ha åsikter men man får lita på myndigheterna och inte fatta egna beslut."

 Jaha, det är ju tur att man får ha egna åsikter. Tack för det.

Men man får inte fatta egna beslut.

Man ska lyda. Hoppas på att beslutet är det rätta. Men sån är ju skolan i grund och botten hela tiden. Även om man som förälder är missnöjd med skolans kvalitet...även om lärarna kanske inte är utbildade, även om det är stökigt och rörigt i klassen, även om man tycker att innehållet i många ämnen är för tunt eller tempot är för långsamt...så MÅSTE man skicka sina barn till skolan. Och likadant i förskolan. Även om barngrupperna är för stora, även om personalen är outbildad, för få osv...så är det bara att gilla läget. Man ska lyda. Utvägarna är inga.

Nu när ett virus är i farten ställs allt på sin spets. Det blir absurt att tänka på att gymnasiebarn hålls hemma, att universitet är stängda, att vuxna människor anmodas att arbeta hemma....men att grundskolebarnen och förskolebarnen antas fungera på ett annat sätt och alltså ska fortsätta gå i skolan som vanligt. Föräldrar skall inte fundera på det. De ska göra som de blir tillsagda.

Samtidigt har skolan de senaste årtiondena handlat mycket om att tänka själv, dra egna slutsatser, vara källkritisk. Egentligen är det nog inte riktigt så man vill ha det. Man vill att folk ska lyda.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar