Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 24 mars 2020

Nya tider!

Coronatiderna har rört om i grytan lite! Gymnasieskolan har stängt och 18-åringen är hemma hela dagarna. Han får uppgifter och vissa lektioner via nätet! Högstadiebarnen har en kombination av fjärrundervisning och vanlig skolundervisning. De åker fram och tillbaka och loggar in på datorn och lyssnar på vissa föreläsningar och gör vissa uppgifter och vissa lektioner har de i skolan. Lunchen kan de välja hur de vill göra med...åka hem eller stanna kvar och äta i skolmatsalen. Ett av mina två högstadiebarn är dock hemma för förkylning och hosta och har inte testat på den här nya modellen men det andra barnet hänger med i systemet och trots att det är lite rörig tycker han att det är bättre än vanligt...det blir mer tid hemma och därmed lugnare och skönare. Fast det är klart...innehållet vete 17 hur det är med. Det känns lite tunt här och där men jag antar att det är lika tunt annars också. Engelskan och svenskan består av romanläsning och loggskrivningar. Känns lite...ja, onödigt på nåt sätt...bara läsa och skriva en liten snutt. Det kunde ju kanske ha varit lite mer...ordentliga uppgifter...grammatik, ordkunskap, texter med ordentliga frågor till...Men men...det är hursomhelst skönt att få lite mer hemmatid! Minstingen i åk 2 har skola som vanligt men själv är han sjuk...förra veckan var han snorig och nu har han även fått ont i halsen! Och det bästa är han är frisk nog att orka lite skolarbete! Vi hinner mycket! 

Vi räknar matte i vår gamla bok för åk 3! Multiplikation håller vi på med nu! 
13-åringen räknar i skolans mattebok...de har äntligen fått riktiga böcker efter lärarnas protester...den digitala var för dålig och uppmuntrade till fusk! 
Vi tränar på svåra stavningar..repeterar sj-ljuden och j-ljuden och l-ljuden och lite annat...
Vi skriver pyttesmå uppsatser! 
Jag och 13-åringen jobbar med tyska. Undervisningen i skolan är så osystematisk att jag har valt att hoppa tillbaka lite och se till att grunderna sitter och därifrån jobba vidare i lugn men stadig takt! Vi läser små texter i en gammal bok från 50-talet, lär in ord med artikel och pluraländelse, vi läser grammatikinstruktioner och gör översättningar både till tyska och svenska. 
13-åringen håller på med Europas geografi i skolan. 9-åringen tyckte det var intressant och ville lära sig lite han också! Ett gammalt pussel kom till nytta! 
På morgnarna har vi tittat på en dokumentärserie om Pompeji! Spännande, otäckt och fascinerande! På kvällarna har vi (jag och 9-åringen) läst i en bok om romarriket jag hittade på bokrean! 
Vi läser om asagudar också...bara för att 9-åringen aldrig riktigt tröttar på dem. Och en reabok till fick komma hem från affären...denna är ju bara så bra! Myterna har vi läst förut men i Neil Gaimans tappning blir de levande och fylliga! 
Sen blir det tid för annat förstås! Tv-spel tillsammans med en stor storebror på dagtid är härligt!
Och jag njuter av att höra piano och gitarr klinga i huset flera gånger om dagen! Jag njuter av att få en helt annan kontakt med barnen...kunna prata lite närsomhelst...få tid för intressanta samtal...och bara vara tillsammans! Städningen går åt fanders men vad 17...vad spelar det för roll i det långa loppet! Snart är allt som vanligt...den lilla tidsluckan stängs och allt återgår till det normala. Men man vet ju aldrig...minnet av en annan verklighet kan ju leva vidare och gro här och där! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar