Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 11 mars 2020

Something is rotten...

Jag återkommer till kvinnodagen. Stefan gjorde ju som sagt ett gemensamt uttalande med de andra fyra statsministrarna i Norden angående den nordiska modellen...vårt välstånd som byggts upp av i huvudsak två faktorer...kvinnornas arbetskraftsdeltagande och en högkvalitativ förskola. Anna Ekström, utbildningsministern, instagrammade också ut ett liknande budskap. Ingen av dem gav sig ut i pressen. Konstigt nog egentligen eftersom budskapen var så glädjande. I Sverige är vi rika och lyckliga och tralala vad bra! Om Stefan kunde man bara läsa i finsk media. Och Anna, ja hon hukade i de sociala medierna. 

Skäms de lite? Innerst inne? 

Förmodligen inte. De hoppas nog bara på att komma undan.

Men för varje tänkande person (finns det några?) så är det ju helt uppenbart att de har fel. Den nordiska, svenska modellen är passé. Den är överbevisad. Den funkar inte. Inte för att få välstånd och lycka i alla fall. 

Idag kan man läsa i Lärarnas tidning att man ska göra en granskning av arbetsmiljön i förskolorna. Det står att trots att kommunernas medel är begränsade ska arbetsmiljöreglerna följas. Jag fattar inte. Hur kan medlen vara begränsade? Den svenska modellen försäkrar ju om välstånd. Om välståndet inte ens finns i själva den svenska modellens högborg, förskolan, var finns den då? Förskolan är ju fundamentet för vår modell. Utan förskola, ingen kvinnlig frigörelse, inget högt arbetskraftsdeltagande, inget välstånd. Sån är tankekedjan. men redan första länken brister ju. Det finns inte pengar nog för att driva förskolan. Ändå påstod Stefan så sent som i lördags att den svenska förskolan är högkvalitativ. 

I Lärarnas tidning kan man även läsa om att man redan innan undersökningen drar igång vet om att det finns stora problem. Personalen lider av stressrelaterad ohälsa. De lider av bullerskador, många har tinnitus. Personalen lider av belastningsskador och det förekommer dessutom hot eller hot om våld från utomstående. Och detta alltså i en högkvalitativ förskola.

Something is rotten in the state of...Sweden. 


4 kommentarer:

  1. Hej! Du har en otrolig förmåga att sätta fingret på och belysa problemen som finns i den svenska modellen. Jag delar din syn på dagis, skolan, kvinnorna, familjen och det svenska samhället. Varför är vi så få som verkligen ser och ifrågasätter konsekvenserna av svensk politik? Ja det kan man verkligen fundera på.
    Tack för en inspirerande blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet! Roligt att någon läser och gillar och tänker i samma banor!

      Radera
  2. Vi är nog några som tänker...även jag skriver under på det mesta och läser med stor behållning dina tänkvärda inlägg/Victoria (som också arbetar i eget hem)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svar! Det är klart att vi är fler som tänker! Och vad roligt att höra av någon mer som jobbar i hemmet! Det är gott att veta att det finns fler därute!

      Radera