Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 19 februari 2020

Dårarnas paradis

Rut-avdraget var visst inte lönsamt. Det är dyrt. Staten får punga ut med 5,4 miljarder varje år för att vissa människor har lust att köpa städtjänster och annat. Alla vi andra får vara med och betala hälften av deras städhjälp. Tanken var att svarta jobb skulle bli vita och att skatteintäkterna skulle öka. Nu har det visat sig (vilket jag kunde ha räknat ut från början utan någon uträkning men bara genom att använda mig av mitt sunda förnuft) att det inte alls blev självfinansierande, vilket påstods när avdraget infördes, och att det i stort sett bara är de som tjänar mest som använder sig av det. En annan idé med rut-avdraget var att arbetslösa lättare skulle få jobb. Men det blev inte riktigt så heller. En tredjedel av rut-jobben går till arbetskraftsinvandrare. Ändå ska rut-avdraget utökas. Det ska tredubblas och fler tjänster ska ge rätt till avdrag.

Visst är det häftigt att leva i ett land där man alltid pratar om nytta och pengar och lönsamhet. Men ändå totalt struntar i det. Dagis skulle vara lönsamt men är det verkligen inte. Ändå vidhåller man. Dagis ska det va! Tralala! Rut skulle vara lönsamt men är det inte. Men mer ska vi ha! Tralala!




4 kommentarer:

  1. Man kan tycka vad man vill om rut. Men intressant är att nästan ingen tycker lika (illa) om rot. Enligt en artikel jag läste har rot-avdraget blivit fyra gånger mindre lönsamt (eller fyra gånger mer olönsamt) än rut. Men det är det ingen som klagar över. Det är tydligen mer ok att en stressad man hyr in en målare eller takläggare... Inte kan väl en stressad heltidsarbetande manlig läkare/advokat/ekonom hinna lägga tak själv begriper väl alla människor! Medan en kvinnlig stressad heltidsarbetande dito ska alltid hinna städa och tvätta hemma...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Ja, jag tycker att rot är lika dumt det. Det blir så orättvist att bara de som vill köpa tjänster ska kunna få ett skatteavdrag. Det rätta vore om alla fick göra ett avdrag på säg 100 000 kr om året eller 200 000 om det är två personer som gör avdraget tillsammans. Då kunde var och en välja själv vad som ska köpas för pengarna - tjänster eller tid att själv göra det.

      Radera
  2. Ja, jag håller med! Istället för att INGEN ska få hjälp till familjen borde ALLA få möjlighet att skaffa valfri hjälp.

    SvaraRadera